Secretarul de Stat american Condoleezza Rice s-a aflat ieri la Moscova pentru a relansa relatiile bilaterale inaintea vizitei presedintelui Bush, pe 9 mai, dar si pentru a mentine presiunile in vederea democratizarii Rusiei.

Condoleezza Rice, experta in istoria si cultura rusa, urma sa se intilneasca cu presedintele Vladimir Putin si cu ministrul de Externe Serghei Lavrov, intr-un moment in care intre cele doua tari exista numeroase neintelegeri. Acestea vizeaza situatia Ucrainei, a Irakului, precum si dosarul nuclear iranian. Administratia americana este de asemenea nemultumita de tentativele presedintelui Putin de a concentra puterea statului, de mijloacele de represiune folosite impotriva ziarelor si televiziunilor independente din Rusia si de tentativele de destabilizare din fostele republici sovietice. In plus, chiar ieri, un tribunal din Moscova a decis plasarea sub sechestru a noilor active ale grupului petrolier Iukos.

SUA, dispuse la concesii

Principala prioritate a Washingtonului este insa cooperarea in domeniul securitatii nucleare. SUA se tem ca teroristii s-ar putea dota cu armament nuclear rus, insuficient protejat. "Statele Unite au avut o atitudine critica si au urmarit aplicarea unei corectii Rusiei" inca din timpul ultimei intilniri dintre Putin si Bush, la Bratislava, in februarie, a declarat Viktor Kremeniuk, membru al Institutului SUA-Canada din Moscova. Washingtonul este pregatit sa accepte insa politica presedintelui Putin, in cazul in care Moscova va permite accesul inspectorilor americani la anumite instalatii nucleare secrete, apreciaza acesta.

Rusia, un prieten incomod, dar necesar

Lupta impotriva terorismului si a proliferarii armelor de distrugere in masa este considerata de Moscova de interes comun pentru cele doua tari. In acelasi timp, nici SUA nu doresc izolarea Rusiei, considerata un partener de baza in domeniile mentionate. "Mesajul meu, de sustinere a unei Rusii democratice, dinamice si prospere, este in interesul tuturor", a declarat Rice. "Relatia noastra cu Rusia are un potential enorm si putem face inca multe lucruri pentru a mentine Rusia pe calea democratiei", a adaugat secretarul de Stat american. Rice a subliniat ca va mentine presiunile exercitate asupra Kremlinului pentru a continua procesul de democratizare a tarii si pentru deschiderea pietei ruse.

Prilej de impacare

Potrivit unui diplomat rus, presa americana descrie din ce in ce mai des Rusia ca pe un "rival" al SUA si o sursa de instabilitate la nivel international. "Relatiile dintre Rusia si Statele Unite nu au fost niciodata simple, dar ceea ce descrie presa americana si relatia reala dintre cele doua tari sint doua lucruri diferite", a apreciat insa ministrul de Externe Serghei Lavrov. Vizita Condoleezzei Rice era vazuta asadar de ambele parti drept ocazia asteptata pentru relansarea relatiilor bilaterale. Dupa vizita la Moscova, care a mai inclus discutii privind cooperarea in domeniul energetic, comercial si aerian, Condoleezza Rice urma sa se deplaseze astazi la Vilnius, unde are loc reuniunea informala a ministrilor de Externe ai NATO.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.