O echipa de 33 de oameni a muncit o saptamana ca sa pregateasca ultima parte a traseului de la penultima baza amplasata la 7790 de metri, pana pe pisc, la 8848 de metri altitudine. Un sat de corturi si containere pentru comunicatii a fost amenajat la aproximativ patru mii de metri de unde s-a efectuat transmisia in direct a momentului.

Chiar si in aceasta regiune izolata, cu veme ostila, oficialii au luat masuri de securiate deosebite, ca nu cumva protestatarii tibetani sa umbreasca efortul sportivilor care au purtat tortele pana pe "acoperisul lumii". Potrivit TVR, Un moment de tensiune este posibil in iunie, cand flacara olimpica va trece prin capitala Tibetului, Lhasa, resedinta traditionala a liderului budist, Dalai Lama, aflat in exil din 1959

Torta care a fost purtata pe culmi nu a fost insa aceeasi cu cea care a facut inconjurul lumii. Aceasta a fost special creata pentru etapa de azi.Pentru a preveni eventuale proteste, fortele de securitate din Nepal si China au incercuit zona. Traseul spre varful Everest este considerat cu atat mai special cu cat se desfasoara in vecinatatea Tibetului, cu exact 3 luni inaintea startului Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Turneul chinez al simbolului olimpic va fi reluat azi, dupa etapa din Muntii Himalaya, cu orasul Guangzhou, din sudul Chinei, arata Realitatea.