Noul ministru italian de externe, Franco Frattini, care a fost comisar european timp de trei ani, isi datoreaza cariera politica lui Silvio Berlusconi, fiind un aliat fidel al premierului, relateaza AFP.
Acest politician in varsta de 51 de ani a facut aproape totul. Nascut la 14 martie 1957 la Roma intr-o familie de originie toscana, Frattini devine la 24 de ani procuror al Romei. In 1994, la 37 de ani, intra in guvernul lui Berlusconi ca secretar general al presedintiei Consiliului de ministri.

In 1998, devine membru a comitetului director al Forza Italia, partidul lui Berlusconi, inainte de a conduce diplomatia itraliana in al doilea Guvern Berlusconi (2001-2006). Silvio Berlusconi i-a incredintat acest post in noiembrie 2002, pentru a pune capat unei situatii inedite in Europa: cumularea functiilor de catre premier. Berlusconi era si ministru interimar de externe, dupa demisia lui Renato Ruggiero, in ianuarie 2002. Doi ani mai tarziu, Frattini paraseste diplomatia italiana pentru a deveni comisar european pentru Justitie, Libertate si Securitate. Facand acest lucru ii permite mentorului sau, Berlusconi, sa iasa dintr-o situatie dificila, plecarea sa ducand la o importanta remaniere ministeriala si la numirea in functia sa a lui Gianfranco Fini, liderul Aliantei nationale.

"Frattini este un om care isi stie foarte bine dosarele, este foarte masurat", spune editorialistul de la Il Sole-24 Ore, Franco Debenedetti. "Are o experienta europeana si o anumita credibilitate, dar, cand a fost la Ministerul de Externe, s-a comportat ca subaltern al lui Berlusconi", a declarat Raffaello Matarazzo, membru al Institutului pentru afaceri internationale.

La Bruxelles, Frattini s-a implicat in lupta impotriva imigratiei ilegale si a pledat pentru un "islam european". In prezent, Frattini se afla in centrul unei polemici, fiind atacat in special de politicienii romani dupa ce a declarat ca ar fi necesara revizuirea directivei cu privire la libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana, impunerea unui prag al veniturilor pentru imigranti si expulzarea in baza unei proceduri rapide a suspectilor de infractiuni.

Frattini a provocat polemici in septembnrie 2007, vorbind in cadrul luptei impotriva terorismului despre ideea unei "cenzurari" pe internet a anumitor cuvinte, ca "bomba", "genocid" sau "terorism". El a renuntat repede la acest proiect. Frattini si-a luat concediu de la Comisia Europeana inainte de alegerile legislative si a facut campanie in nord-est, afirmand ca va pune mai mult Europa in centrul scenei politice italiene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.