Compania de stat energetica ucraineana Naftogaz doreste sa obtina un contract pe 15 ani cu Gazprom, care sa fixeze cresterea pretului la gaze pentru urmatorii cinci ani, a declarat presedintele sau, Oleh Dubina, potrivit NewsIn.

Rusia si Ucraina au avut periodic dispute in ultimii ani din cauza pretului la gaze, acestea conducand la inceputul anului 2006 la o intrerupere a livrarilor care a afectat mai multe tari europene. Ucraina tranziteaza circa 115 miliarde de metri cubi de gaz spre Occident, ceea ce inseamna aproape un sfert din consumul Uniunii Europene si circa 80% din cantitatea totala de gaz exportata de Rusia.

Ultimul conflict a fost rezolvat luna trecuta, cand Naftogaz si Gazprom au semnat un contract pe 2008 pentru furnizarea a 55 miliarde de metri cubi pentru pretul de 179,5 de dolari pentru mia de metri cubi, de la 130 de dolari in 2007 si 95 in 2006.

"As vrea sa avem mai intai un contract in care sa figureze precis cresterile pentru urmatorii cinci ani", a spus Dubina.

Ucraina a beneficiat mult timp de preturi preferentiale la gazul rus, dar Moscova doreste in prezent sa alinieze preturile la care vinde hidrocarburi fostelor republici sovietice la cele de piata. Negocierile anuale au devenit extrem de dure in special dupa ce la Kiev au venit la putere forte prooccidentale.

Directorul Naftogaz a recunoscut ca Ucraina va trebui sa plateasca preturile pietei la un moment dat, dar si-a exprimat dorinta ca majorarile de pret sa fie predictibile.

"Avem nevoie de un contract pe termen lung in care sa fie prevazute majorarile treptate ale preturilor pana la nivelul celor din centrul Europei, stabilite dupa o formula anume", a spus el.

Dubina a adaugat ca ar trebui sa existe un contract direct intre Naftogaz si Gazprom, iar intermediarii, pe care partea ucraineana ii acuza de lipsa de transparenta si chiar coruptie, sa fie eliminati. "Sistemul ar trebui sa fie acceptat si de Gazprom si de Ucraina", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.