SUA considera ca faptul ca Omar Khadr avea 15 ani cand a fost capturat in Afganistan nu reprezinta un obstacol in judecarea sa ca adult.

Omar Khadr, cetatean canadian detinut la Guantanamo, este primul copil-soldat ce va fi judecat pentru crime de razboi de la procesul de la Nürnberg incoace.

Un judecator militar, Peter Brownback, a decis ca nu exista obstacole legale pentru ca acesta sa fie judecat de comisia militara a inchisorii. Khadr avea 15 ani la vremea cand a comis faptele pentru care este incriminat. Echipa lui de aparare sustine ca varsta sa ar fi trebuit sa determine judecatorii sa il considere ca victima si sa se incerce reabilitarea lui. Canadianul nu a avut acces la educatie pe perioada cat a fost detinut la Guantanamo, respectiv sase ani.

Judecatorul militar american sustine ca legislatia internationala privind judecarea copiilor-soldati este “interesanta ca politica”, dar nu impiedica respectiva comisie militara sa il judece pe Khadr, acum in varsta de 21 de ani. Omar va fi audiat joi de comisia militara.

“Aceasta decizie este o rusine pentru SUA”, a declarat seful echipei de aparare a canadianului, lt-cdr.William Kuebler. “SUA au fost liderul international in ce priveste eforturile de a proteja copiii-soldati, dar acum au aruncat principiile peste bord in cazul lui Omar”, a continuat avocatul militar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.