"Organizarea alegerilor sarbe in Kosovo este o idee rea. Aceasta va spori tensiunile si poate duce la violente", a declarat Suroi, care a facut parte din echipa de negociatori la discutiile pentru statutul provinciei.

Sarbii din Kosovo vor vota duminica pentru alegerile legislative si municipale sarbe, raspunzand apelului Belgradului, care a ales sa ignore ostentativ independenta noului stat, proclamata in 17 februarie.

Misiunea ONU (MINUK) care administreaza Kosovo de la sfarsitul conflictului din 1998-1999 dintre fortele sarbe si separatistii albanezi, este in principiu singura abilitata sa organizeze alegeri in Kosovo, regula pe care Serbia a decis sa o sfideze.

Potrivit lui Veton Suroi, "organizarea de alegeri sarbe in Kosovo este o solutie proasta si pentru sarbii kosovari, caci le da iluzia ca Belgradul va veni sa le rezolve problemele".

Oficialul albanez kosovar a recunoscut totusi ca "de la declararea independentei, Kosovo este de facto divizat, exista un nord sarb si un sud albanez".

Independenta Kosovo, a carei populatie este majoritar albaneza, a fost recunoscuta de circa 40 de tari, printre care Statele Unite si principalele tari din Uniunea Europeana, in timp ce Serbia, sustinuta de Rusia, continua sa i se opuna.