Numarul sinistratilor din Myanmar a ajuns la doua milioane, potrivit cotidianului The Times. De asemenea, numarul celor morti in urma ciclonului Nargis este de circa 50.000, dublu fata de cel anuntat oficial, sustine publicatia.

Autoritatile dau ca ultim bilant oficial 22.500 de morti, 41.000 de disparuti si sute de mii de sinistrati.
Situatia este extrem de grava, mai ales in provincia Irrauaddy, unde un oras a fost distrus in proportie de 95%. Natiunile Unite au criticat modul in care autoritatile gestioneaza situatia din tara si le acuza ca nu au avertizat populatia de venirea ciclonului. Comunitatea internationala a promis noi ajutoare pentru victimele dezastrului.

Doua vase americane se afla in largul coastelor Thailandei si asteapta doar un semnal pentru a se indrepta spre Myanmar. Uniunea Europeana a deblocat un ajutor de urgenta de doua milioane de euro, iar ONU a trimis in zona o echipa de experti. Natiunile Unite au promis si ele cinci milioane de dolari si ajutoare pentru 10.000 de persoane. Au mai deblocat fonduri pentru victimelor dezastrului Franta, Marea Britanie, Spania, Olanda, Suedia, Norvegia, Australia si Noua Zeelanda.

Dupa cum precizeaza Gandul, din cauza amplorii dezas­trului, regimul dictatorial din Myanmar, izolat pe plan inter­national, a dat de inteles ca este dispus sa accepte ajutoare straine. Cu toate acestea, gu­ver­nul a refuzat oferta Depar­tamen­tului American de Stat, care era pregatit sa trimita ajutoare si echipe de interventie in regiune. Mai mult, “echipele de experti straini care vin in Mynamar vor trebui sa negocieze cu Ministerul de Externe si cu cele mai inalte instante”, a precizat Maung Maung Swe, ministrul protectiei sociale.Pe termen mediu, perspectivele nu se arata deloc imbucuratoare pentru Myanmar. Cea mai grav afectata regiune, Delta Irrawady, este resposabila de hrana intregii populatii de 53 de milioane de oameni a tarii. ONU se teme ca efectul devastator al ciclonului in principalele zone producatoare de orez ale Myanmarului ar putea afecta si alte tari din regiune precum Sri Lanka si Bangladesh.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.