Marti e ultima zi de presedintie a lui Vladimir Putin. Maine Dmitri Medvedev devine presedintele Rusiei iar dl Putin - premier. El ii lasa succesorului sau o Rusie care izbuteste tot mai mult sa-si impuna punctul de vedere in politica internationala.

Rusia ca putere mondiala capabila sa influenteze politica lumii, cu o inflorire economica de invidiat datorata veniturilor din petrol si gaze, e mai cu seama produsul strategiei presedintelui Putin.

Corespondentul diplomatic al BBC Johnathan Marcus e insa de parere ca, dincolo de imaginea de suprafata, Rusia de azi e foarte departe de puterea si forta de influenta a vechii Uniuni Sovietice.
Insasi dependenta Rusiei de exporturile energetice ridica semne de intrebare asupra sanatatatii economiei sale.

Nu e mai putin adevarat ca domnii Putin si Medvedev au promis sa colaboreze foarte strans in viitor, insistand ca au o viziune comuna asupra unei Rusii modernizate, cu o economie mai putin dependenta de resursele energetice.

In materie de forta bruta, capacitatile militare ale Rusiei contemporane sunt, totusi, doar palide umbre ale trecutului.

In materie de forta fina si influenta prin puterea exemplului - Rusia ramane un jucator minor pe scena lumii, cu influenta mai cu seama in vecinatatea apropiata.

Dar chiar si in aceasta vecinatate sunt probleme si ciocniri cu Occidentul in privinta unor tari precum Ucraina si Georgia si orientarea politicii lor externe.

Analistii politici rusi atrag atentia ca, odata cu inaugurarea domnului Medvedev si preluarea de catre domnul Putin a rolului de premier, Rusia intra in epoca diarhiei - a dublei conduceri.

De mentionat ca Vladimir Putin si-a luat si titlul de "lider national" - inventat de aliatii sai politici.

Termenul nu are o definitie limpede si nu exista in Constitutie dar toata lumea se asteapta sa inteleaga mai bine in viitorul apropiat cum va functiona diarhia in Rusia si cum se va imparti puterea intre domnii Medvedev si Putin.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.