Nicolas Sarkozy si-a sarbatorit azi cu discretie primul an de mandat, departe de euforia de la venirea la putere si intr-un climat de deceptie generala care s-a materializat prin cote record de nepopularitate, transmite AFP, potrivit NewsIn.

Sarkozy, in varsta de 53 de ani, a petrecut o parte a zilei de azi pe teren, in Gard (sud), unde a anuntat o crestere a pensiilor cu 0,8% si a pledat pentru implicarea celor in varsta pe piata locurilor de munca.
"Nu este nevoie sa fac un bilant (...), treaba mea este sa actionez", le-a spus el jurnalistilor.

Presedintele, care afirma ca detesta aniversarile, urma totusi sa isi adune ministrii si pe sotiile/sotii lor la un dineu la Paris, destinat "doar sa marcheze" discret victoria sa la alegerile prezidentiale din 6 mai 2007, potrivit unuia dintre consilierii sai.

Aceasta discretie este de inteles avand in vedere ca momentul nu este tocmai potrivit pentru festivism. Sarkozy, omul "rupturii" cu trecutul, ales confortabil cu 53% din voturi in fata socialistei Segolene Royal, are parte de sondaje din ce in ce mai proaste. Cele mai pesimiste dintre ele arata ca doar 32% dintre francezi il mai sustin. La aceasta se adauga ezitarile si frictiunile din ce in ce mai dese din guvernul sau, incetinirea cresterii economice si cresterea preturilor, care alimenteaza nemultumirea francezilor.

Sarkozy a pierdut increderea unei opinii publice care mai intai a fost sedusa de el, apoi agasata, pentru ca in prezent sa priveasca critic maniera sa de a guverna. Publicul ii reproseaza de asemenea lipsa de rezultate in privinta uneia dintre principalele sale promisiuni electorale, aceea de a spori puterea de cumparare.

Nicolas Sarkozy a "modernizat Franta", a afirmat azi mana dreapta a presedintelui, Claude Guéant, citand reformele deja facute in domeniul autonomiei universitatilor sau serviciul minim in transporturi.
Presa se arata totusi severa, criticand "esecul" unui "etern candidat".

"In toate sondajele, exista un sentiment de furie aproape, de imensa deceptie a celor care au fost sarkozisti convinsi, care sunt suparati pe el pentru ca a stricat" victoria la prezidentiale, spune politologul Jean-Luc Parodi.

Doua sondaje recente arata ca daca alegerile prezidentiale din 2007 ar avea din nou loc in prezent, Sarkozy le-ar pierde.

Pentru a incerca sa recastige terenul pierdut, presedintele incearca sa adopte un stil mai putin "bling-bling" si in mai mare masura prezidential. Apropiatii sai insista ca Sarkozy si-a regasit seninatatea dupa ce s-a casatorit cu fostul topmodel italian Carla Bruni.

Sarkozy conteaza de asemenea pe presedintia Uniunii Europene, pe care Franta o va prelua in 1 iulie, pentru a-si reface blazonul, chiar daca Parisul abordeaza acest eveniment in postura de "elev codas", cu un deficit public prevazut la 3% in 2009, limita maxima tolerata de Bruxelles.

Sarkozy a recunoscut "greseli" de forma, nu si de fond, si a dat asigurari ca intentioneaza sa mentina directia reformelor dificile ce vor urma, printre care a sistemului de pensii. El trebuie sa tina seama, insa, de o nemultumire sociala surda: liceenii manifestau din nou marti impotriva reducerilor de posturi in invatamant prevazute. Profesorii vor face si ei greva in 15 mai.

In fata acestui climat de nemultumire, Sarkozy dispune de timp, mandatul sau expirand abia in 2012. El da asigurari ca nu isi face griji pentru lipsa de popularitate actuala, repetand ca intentioneaza sa se lase judecat abia la sfarsitul mandatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.