"Trebuie sa evitam razboiul", a spus Temur Iakobasvili, la Bruxelles. Intrebat cat de aproape este Georgia de un razboi, el a spus: "Foarte aproape, pentru ca ii stim pe rusi foarte bine".

Guvernul rus a acuzat duminica Georgia ca provoaca "deliberat intensificarea tensiunilor" trimitand drone in zona "interzisa" de deasupra republicii separatiste Abhazia.

Georgia a acuzat Rusia in 21 aprilie de comiterea unui act de agresiune dupa ce o drona georgiana fusese doborata cu o zi inainte de un avion rus, potrivit georgienilor. Si in acel caz, doborarea dronei a fost revendicata de abhazi, iar Georgia a negat in prima faza ca aparatul i-ar fi apartinut.
Statele Unite s-au declarat atunci foarte ingrijorate, iar NATO a cerut Rusiei si Georgiei "clarificari" asupra circumstantelor incidentului.

Abhazia, o fasie de pamant de pe Malul Marii Negre, si-a proclamat unilateral independenta la inceputul anilor '90, ceea ce a declansat un razboi cu fortele georgiene. Nicio tara nu a recunoscut pana in prezent independenta Abhaziei, dar presedintele rus Vladimir Putin a ordonat recent Guvernului sau coopereze cu autoritatile de factor din Abhazia si Osetia de Sud, alt teritoriu separatist georgian, in special in domeniul economic.

Saptamana trecuta, Rusia a anuntat si ca isi sporeste contingentul de mentinere a pacii din Abhazia, provocand nelinistea Georgiei si a Occidentului.