Israelul sarbatoreste 60 de ani de existenta, aniversare care marcheaza pentru palestinieni, anul acesta mai mult ca niciodata, 60 de ani de la "catastrofa", relateaza AFP.

Jamal Al-Roumi, profesor de limba araba in varsta de 51 de ani, traieste intr-o tabara de refugiati la al-Amari, Ramallah. De acolo, el vede colonia Pesagot, infiintata in 1981 pe o colina vecina, ceea ce ilustreaza " nakba" ("catastrofa" in limba araba), ziua formarii statului israelian, care a fortat 700.000 de palestinieni sa devina refugiati.

"In fiecare an vad din casa mea sarbatoarea si artificiile cu ocazia zilei independentei si de fiecare data imi amintesc de parintii mei, care au plecat in 1947 de pe pamantul nostru", din apropiere de Tel Aviv, spune barbatul. "Ei lanseaza artificii in fata taberei noastre pentru ca ne doare, stiu acest lucru si o fac intentionat", spune Abdel Nasser Bayid, in varsta de 41 de ani, alt locuitor la taberei de refugiati. Pentru Nawal al-Naani, o mama care locuieste tot in aceasta tabara de refugiati, aceasta sarbatoare este un simbol al "nedreptatii si opresiunii".

Daca Israelul este mandru ca a creat un stat modern, cu o economie puternica, bilantul pentru palestinieni este dureros: Cisiordania pare un ghetou, inconjurat de cele 121 de colonii ale israelienilor si presarata de sute de bariere militare. Construirea "barierei de securitate" a Israelului este pe punctul de a fi incheiata, Fasia Gaza este sub conducerea gruparii islamiste Hamas, iar miscarea Fatah, laica, este la putere in Ramallah, Cisiordania.

Sperantele incheierii unui acord de pace si formarea unui stat palestinian sunt obiective extrem de dificil de atins, in pofida asigurarilor date de americani, care repeta ca doresc o rezolvare a conflictului pana la incheierea mandatului prezidential al lui George W. Bush, in ianuarie 2009. "Daca mandatul presedintelui Bush se incheie fara acest acord, vom fi intr-un impas extrem, iar noi, palestinienii, vom examina masurile care trebuie luate in continuare, daca va fi cazul", a avertizat in aprilie liderul palestinian Mahmoud Abbas, cand a revenit de la Washington.

Negocierile relansate oficial la Annapolis, in Statele Unite, sunt intr-un punct mort. Chestiunile-cheie care au facut deja sa esueze si discutiile din trecut sunt refugiatii, statutul orasului sfant Ierusalim si frontierele. "Palestinienii se afla intr-un impas politic: Fasia Gaza si Cisiordania sunt divizate, negocierile stagneaza, construirea barierei de securitate continua, Fasia Gaza este sub un asediu" israelian, spune Amer Asaf, unul dintre organizatorii ceremoniilor "nakba", care se vor desfasura la 15 mai in Ramallah. "Suntem divizati politic, ceea ce nu este de invidiat", a spus el.

In Cisiordania, liderii unora dintre gupari au fost ucisi de armata israeliana sau au fost inchisi, altii au reununtat la arme, ca Zakaria Zubeidi, fost lider din Jenin al Brigazilor Martirilor al-Aqsa, care are legaturi cu miscarea Fatah a lui Mahmoud Abbas. "Am esuat in revolta noastra, nu am obtinut niciun rezultat pozitiv. Este o infrangere dureroasa", a spus el recent pentru cotidianul Haaretz. Nu am reusit sa transformam actiunile militare in rezultate politice", a subliniat el.

"Suntem intr-o situatie mult mai periculoasa decat 'nakba' din 1948", a spus Sharif Kanaana, profesor de antropologie la Universitatea Bir Zeit din Ramallah, referindu-se la luptele interne dintre palestinieni si la preluarea puterii de catre Hamas in Fasia Gaza, in iunie 2007, adaugand ca, de la moartea lui Yasser Arafat, liderul istoric al palestinienilor, exista "riscul dezintegrarii" cauzei palestiniene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.