Guvernul militar din Myanmar a revizuit marti bilantul ciclonului care a devastat tara la sfarsitul saptamanii la aproape 22.500 de morti, a anuntat presa oficiala, citata de Reuters.

Alte 41.000 de persoane sunt disparute in urma ciclonului, care a devastat sambata delta Irrawaddy.
Ravagiile provocate de ciclonul Nargis in Myanmar ar putea fi "mai mari decat cele provocate de valurile seismice" din decembrie 2004 din Oceanul Indian, a afirmat marti o organizatie umanitara, ale carei elicoptere au survolat cea mai afectata zona, relateaza AFP.

Echipele asociatiei World Vision "au vazut cadavre din elicoptere, chiar si de la acea altitudine", a declarat Kyi Minn, consilier la aceasta asociatie crestina. "Consecintele catastrofei ar putea fi mai grave decat cele ale valului seismic, pentru ca mijloacele de asistenta limitate sunt ingreunate de dificultatile de transport", a explicat el.

World Vision este una dintre putinele organizatii umanitare internationale autorizate sa opereze in Myanmar.
Un cutremur de 9 grade s-a produs in Indonezia la 26 decembrie 2004, provocand un tsunami devastator. A fost cel mai mare cataclism inregistrat in ultimele decenii si s-a soldat cu circa 220.000 de morti.

Comunitatea internationala s-a mobilizat pentru a veni in ajutorul sutelor de mii de locuitori ai acestei tari, ramasi fara adapost.

Ciclonul Nargis a traversat cinci regiuni din Myanmar, iar pagubele sunt imense. Situatia din Myanmar este comparata de experti cu urmarile tsunami-ului din Indonezia din 2004. CNN prezinta imagini cu regiuni complet acoperite de apa, cu oameni ramasi fara adapost si copaci cazuti la pamant. Legaturile telefonice au fost intrerupte in mai multe zone si mii de case au ramas fara curent electric.

Echipe de salvare ale Natiununilor Unite au inceput sa distribuie mancare si apa sinistratilor. Prinicpala temere a autoritatilor ramane izbucnirea unor epidemii. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a promis ca va mobiliza comunitatea internationala in ajutorul Birmaniei, potrivit Realitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.