Surse din interiorul Uniunii Europene, citate de cotidianul spaniol "El Pais", au dezvaluit ca organizatia comunitara se pregateste sa expulzeze nu mai putin de 8 milioane de imigranti ilegali proveniti din tari din afara Uniunii.

Statele comunitare, in special cele din vestul Europei, se confrunta cu o adevarata criza a imigrantilor ilegali, care nu numai ca umfla randurile celor care muncesc la negru si afecteaza astfel veniturile statului, dar de asemenea constituie si o sursa de infractionalitate si tensiuni etnice si religioase care nemultumesc tot mai des cetatenii europeni, dupa cum informeaza Curentul.

In cadrul reuniunii care va avea loc maine, reprezentantii celor 27 de state membre UE vor dezbate proiectul de directiva care va acorda statelor prerogative extinse pentru expulzarea imigrantilor ilegali de pe teritoriile lor. Documentul "stabileste criteriile si procedurile care trebuie aplicate in asemenea cazuri".

Potrivit Adevarul, directiva se va aplica in cazul cetatenilor care provin din tari aflate in afara spatiului UE si care "se gasesc ilegal pe teritoriul unui stat membru". Masura nu ii va afecta insa pe solicitantii de azil.

Dupa cum relateaza EVZ, in Europa sosesc anual circa doua milioane de persoane, ca in nicio alta parte a lumii, a precizat Hugo Brady, expert din cadrul Centrului pentru Reforma Europeana. Din cele doua milioane de imigranti, pana la un milion sunt „ilegali“, potrivit Comisiei Europene.

Uniunea Europeana pare sa fi inteles ca timpul tot mai redus alocat pentru identificarea imigrantilor ilegali reprezinta una dintre problemele politicii de combatere a imigratiei clandestine. In prezent, se merge de la limita de 32 de zile de detentie, in vigoare in Franta si Cipru, la doua luni, in Italia, si pana la 18 luni, in Germania si Malta.

Unele tari, precum Marea Britanie, Olanda si Danemarca, nu prevad nicio limita de timp. Noua directiva comunitara va stabili un termen de 6 luni, care va putea fi extins pana la 18 luni in cazul ‘’absentei cooperarii din partea persoanei vizate’’ sau a ‘’intarzierilor in obtinerea documentatiei necesare din partea unor terte tari’’.

In ceea ce priveste prerogativele mai mari conferite statelor membre in materie de detentie si expulzare a imigrantilor fara acte in regula, doua puncte sunt relevante: posibilitatea de a tine in detentie minorii neinsotiti si interdictia pentru extracomunitarii expulzati de a reveni in spatiul UE inainte de cinci ani.

Conform estimarilor, Uniunea Europeana va avea permanent nevoie de imigranti, in conditiile in care populatia autohtona este in scadere si in proces de imbatranire, ceea ce presupune ca golul din forta de munca va trebui mereu completat de imigranti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.