Peste zece mii de persoane si-au pierdut viata si alte trei mii au fost date disparute ca urmare a trecerii devastatorului ciclon Nargis prin dreptul statului Myanmar.

Anuntul a fost facut de ministrul birman al afacerilor externe, Nyan Win, care a precizat ca tara sa va accepta un ajutor international, releva AFP. „Primim in continuare informatii si ar putea exista si mai multe victime“, a declarat ministrul, citat de televiziunea de stat. Un alt bilant, care citeaza surse guvernamentale, vorbeste insa de cel putin 15.000 de morti, dupa cum relateaza EVZ.

Potrivit Ziua, sute de mii de oameni si-au parasit casele din calea prapadului. Mai multe sate aflate pe coasta au fost distruse in totalitate, iar electricitatea si telecomunicatiile au fost intrerupte. Cateva regiuni au fost declarat zone calamitate de catre guvernul militar al federatiei.

Printre zonele cele mai greu lovite de ciclonul Nargis se numara capitala tarii, Rangoon, un oras cu cinci milioane de locuitori. Ploile torentiale au fost insotite de rafale de vant de pana la 240 de kilometri pe ora, iar nivelul apei marii a crescut cu trei metri si jumatate. Agentiile internationale de presa noteaza ca dupa trecerea furtunii, capitala este in stare de haos: strazile au fost blocate de copacii smulsi din radacini, semafoarele doborate iar mai multe case au ramas fara acoperis. "Oamenii spun ca nu au mai vazut in viata lor asa ceva", declara un mator, citate de Reuters.

Potrivit radioului local din fosta colonie britanica Birmania, citat de timesonline, furtuna deosebit de puternica, provenind din Golful Bengal, a atins coasta de sud-vest a Myanmar vineri seara. Specialistii au anuntat ca in zonele in care a trecut ciclonul, vantul a avut viteze cuprinse intre 190 si 240 de kilometri pe ora. Furtuna si-a continuat sambata dimineata traseul spre est, provocand pagube majore in Yangon, cel mai mare oras al tarii. Electricitatea si telecomunicatiile au fost oprite pe termen nelimitat.

Cinci regiuni, Yangon, Ayeyarwady, Bago si statele Karen si Mon, au fost declarat zone calamitate de guvernul militar al federatiei.

Dupa cum informeaza Gandul, la inceput, autoritatile nu au recunoscut decat circa 350 de decedati si, pana ieri seara, nu au deschis oficial granitele pentru organizatiile umanitare internationale. Insa corespondentii internationali relateaza ca regimul pierde de la ora la ora controlul asupra situatiei. Sute de mii de oameni au ramas fara hrana si apapost, drumurile sunt impracticabile, iar bilantul mortilor sporeste din cauza lipsei de asistenta medicala intr-o zona si asa expusa la malarie si febra tifoida. O revolta intr-o inchisoare a fost curmata rapid prin executia a 35 detinuti, dar jafurile si specula nu mai pot fi oprite pe sute de kilometri patrati.

Pe langa victimele umane, tara se confrunta cu o grava criza cauzata de intreruperea retelelor de electricitate, apa si gaze, intrerupere care a transformat mari zone din acest stat cu peste 50 de milioane de locuitori in zone cu un confort la nivelul epocii de piatra, dupa cum informeaza Curentul.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat ca incearca sa gaseasca cea mai buna modalitate prin care ONU sa ofere ajutor Birmaniei.

"Sunt foarte alarmat de stirile cele mai recente potrivit carora numarul victimelor s-a ridicat la peste 10.000. Seful meu de cabinet s-a intalnit cu ambasadorul birmanez pentru a discuta ce poate face echipa ONU de asistenta in situatii de dezastru" - a spus Ban Ki-moon, citat de BBC.

ONU estimeaza ca sute de mii de persoane din Birmania au nevoie de adapost si de apa potabila. Exista si voci critice in interiorul Birmaniei, potrivit carora reactia autoritatilor fata de actuala criza a fost lenta iar avertismentele legate de apropierea ciclonului au fost inadecvate.

„Este, probabil, cel mai devastator dezastru natural din Asia de Sud-Est de la tsunami incoace“, a declarat Laura Blank, purtator de cuvant al World Vision, facand referire la catastrofa din 2004 care a lasat in urma 230.000 de morti.

Comisia Europeana a deblocat, ieri, un ajutor de urgenta de doua milioane de euro pentru victimele ciclonului Nargis, iar Statele Unite - un ajutor de 250.000 de mii de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.