Presedintele rus Vladimir Putin a semnat luni o mult-asteptata lege asupra industriilor strategice, destinata sa clarifice care active vor fi interzise investitorilor straini, relateaza Reuters.
Semnarea acestei legi este este un punct cheie pentru indeplinirea unuia dintre obiectivele pricipale ale mandatului lui Putin, de a readuce industriile strategice, pe langa petrol si gaze naturale, in controlul statului, dupa ce au fost privatizate in anii 1990.

Legea intra in vigoare cu cateva zile inainte de investirea in functie a presedintelui ales, Dmitry Medevedev, ce va prelua miercuri conducerea unei economii dominate de companii controlate de stat.

Aceste companii, printre care si Gazprom, monopolul gazelor naturale condus de Medevedev, au securizat uneori active esentiale pe costul investitorilor straini, ignorand in mare parte criticile din Occident, legate de violarea proprietatii private.

Analistii au laudat legea, pentru clarifiarea regulilor de investitii din Rusia, unde lipsa unei legislatii mature a dus la riscuri politice. Cu toate acestea, investitorii s-au plans ca legea limiteaza accesul la mai bine de jumatate din economia rusiei.

Lista de 42 de sectoare in care investitiile straine vor fi restrictionate, cuprinde domenii precum energia nucleara, monopolurile resurselor naturale, explorarea depozitelor strategice de minerale, aviatia, industria spatiala si alte industrii de aparare.

Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, a promovat legea cu o majoritate coplesitoare pe 2 aprilie, camera superioara confirmand votul cu doua saptamani mai tarziu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.