In 2004, Voronin nu a fost lasat de catre autoritatile transnistrene sa mearga la inmormantarea mamei sale.

Serviciul de presa al Presedintiei nu a difuzat niciun comunicat referitor la aceasta deplasare, insa agentia rusa de stiri Interfax anunta, mentionand ca sursa serviciul de presa, ca presedintele Voronin a mers duminica pentru a aduce flori la mormantul mamei, vizita fiind coordonata in prealabil cu autoritatile transnistrene.

Presedintele moldovean a fost lasat sa mearga in Transnistria dupa ce la 11 aprilie s-a intalnit in orasul Bender (Tighina) din Transnistria cu liderul de la Tiraspol Igor Smirnov. In cadrul intalnirii, prima pe care cei doi lideri au avut-o dupa sapte ani, Voronin a promis sa ceara Uniunii Europene sa ridice interdictiile la libera circulatie in Europa pentru liderii transnistreni, in schimb Smirnov promitand sa ridice interdictia la libera circulatie in regiune a oficialilor moldoveni "care nu au nevoie de un regim special de deplasare".


In urma cu o saptamana, presedintele Voronin a expediat la Bruxelles o solicitare de ridicare a restrictiilor pentru circulatia liderilor transnistreni in UE.

Citeste si:

Inainte de intalnirea din 11 aprilie Voronin nu mai vizitase Transnistria din 2001. Presedintele moldovean incercase de doua ori sa mearga in Transnistria dupa ce in 2001 a declarat ca nu se va mai intalni niciodata cu separatistul Igor Smirnov, insa accesul in regiune i-a fost blocat de fortele speciale transnistrene, Voronin fiind nevoit sa se intoarca de la asa-zisa frontiera transnistreana.

In anul 2003 Uniunea Europeana a interzis intrarea pe teritoriul sau a 17 responsabili din administratia transnistreana. In replica la aceasta decizie, Tiraspolul a introdus restrictii de circulatie in regiune pentru oficialii moldoveni, inclusiv pentru presedintele Voronin. In 2004, Voronin nu a putut merge la inmormantarea mamei sale in satul Corjova.