Presedintele sarb Boris Tadici a primit o scrisoare care spune ca va trebui sa plateasca pentru "tradarea tarii" si ca "in calitate de tradator al Serbiei va primi ce merita - un glont in cap", relateaza cotidianul Blic, in editia online de astazi, arata NewsIn.

Scrisoarea ar fi fost trimisa din Chicago, dar probabil a fost expediata din Serbia. Este vorba de cea mai recenta dintr-o serie de scrisori de amenintare cu moartea la adresa presedintelui.

Tomo Zorici, purtator de cuvant al procurorului general, a declarat ca nu poate da detalii si ca trebuie mai intai sa se consulte cu procurorul general.

Amenintarile la adresa presedintelui s-au intensificat dupa proclamarea independentei Kosovo si dupa semnarea acordului de apropiere cu UE. Ele coincid cu pozitia opozantilor lui Tadici, care il considera "un tradator al intereselor nationale ale Serbiei".

Dobriovje Radovanovici, fostul director al Institutului pentru cercetarea actelor criminale, a avertizat ca politia, procuratura si serviciile de informatii trebuie sa reactioneze urgent.

"Nici presedintele Tadici nu are dreptul de a pastra tacerea. In cazul lui Djindjici s-a gresit prin ascunderea informatiilor legate de amenintari si riscuri. Acum presedintele si consilierii sai fac aceeasi greseala, ascunzand situatia reala", a subliniat el. Premierul Zoran Djindjici a fost asasinat la 12 martie 2005 la Belgrad. El a fost impuscat in piept cand iesea din cladirea guvernului de catre un veteran, care a tras din cladirea de pe partea opusa a strazii.

Vineri, in Belgrad, au aparut afise semnate de gruparea nationalista "Familia Suporterilor Sarbi", in care responsabilii sarbi proeuropeni sunt calificati drept "inamici ai statului" pentru ca au incheiat acordul de apropiere cu UE, potrivit agentiei BETA, citata de AFP.

Afisele contin portrete ale presedintelui Boris Tadici si ale vicepremierului Bozidar Djelici. Djelici a semnat marti, la Luxemburg, in prezenta lui Tadici, ASA.

Parchetul sarb a ordonat oficial politiei sa lanseze o ancheta in legatura cu acest incident, pentru a-i gasi pe autorii afiselor, suspectati de "punerea in pericol a unui oficial" al statului, a declarat un purtator de cuvant al Parchetului, Tomo Zorici.

"Afisele care au aparut dupa semnarea acordului de apropiere cu UE, care ii numesc pe presedinte si pe vicepremierul Bozidar Djelici tradatori, nu trebuie ignorate. Cand valorile politice pulseaza de emotii negative, atunci violenta si crimele vin aproape firesc", a explicat el.

Mai multe scrisori trimise din Chicago au ajuns pe adresa presedintelui Parlamentului, Oliver Dulici, a sefului Biroului national pentru cooperarea cu TPI, Rasim Ljajici, pe adresa procurului pentru crime de razboi Vladimir Vukcevici si a judecatorului Nata Mesarovici, care a prezidat Curtea ce a dat verdictul in asasinarea premierului Zoran Djindjici.

Politia si serviciile de informatii nu au reusit sa stabileasca daca respectivele scrisori au fost intr-adevar trimise din Chicago.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.