China construiesteit in secret o uriasa baza subterana pentru submarine nucleare, cu care ar putea sa ameninte statele asiatice si sa rastoarne balanta de putere in regiune, dominata in prezent de SUA.

China construieste in secret o baza navala nucleara aflata in subteran, pe insula Hainan, a afirmat publicatia specializata Jane's Intelligence Review, in baza unor imagini din satelit. "Analizarea imaginilor din satelit a permis confirmarea existentei unei noi baze navale nucleare in China", dupa cum relateaza Gardianul.

Potrivit Ziua, descoperirea reprezentand o adevarata provocare militara pentru Statele Unite si o amenintare serioasa pentru tarile asiatice din regiune. Zona in care este construita baza le permite submarinelor sa aiba acces la ape adanci de peste 5.000 de metri in numai cateva mile, motiv pentru care acestea sunt si mai greu de depistat.

In cel putin una dintre imagini poate fi vazut un submarin nuclear chinez de Tipul 094 (conform clasificarii NATO). Acesta poate lansa pana la 12 rachete cu focoase nucleare de tip Jl-2s. Avand o raza de actiune de circa 8.000 kilometri, rachetele ar putea ataca cu usurinta orice nava sau instalatie militara terestra a SUA din Pacific, ba chiar sa atinga continentul american, dupa cum informeaza Gandul.

Imaginile aflate in posesia celor doua publicatii britanice surprind numai o parte din ceea ce pare o baza uriasa - 11 tuneluri de catre 18 metri inaltime sapate in stanca si intinse pe aproape un kilometru.

Analistii consultati de „The Daily Telegraph“ au apreciat ca, in respectivele tuneluri, pot intra aproximativ 20 de submarine nucleare de tip 094. Departamentul american al Apararii a estimat ca Beijingul va avea operationale, pana in 2010, doar cinci submersibile nucleare 094, fiecare dintre acestea fiind capabil sa transporte 12 rachete nucleare JL-2, relateaza EVZ.

Submarinele nucleare constituie cel mai eficient vector al armelor de distrugere in masa, fiind folosite atat de SUA cat si de URSS in perioada razboiului rece, ca mijloace de amenintare reciproca. Cele doua superputeri au continuat sa se bazeze pe submarinele nucleare si dupa caderea comunismului, chiar daca au incetinit cursa inarmarilor. Surse militare din Asia au vorbit deja despre existenta acestei baze chineze din 2002, dar imaginile de la DigitalGlobe analizate de revista au permis o "confirmare independenta". Importanta lucrarilor sugereaza ca ea "ar putea deveni o baza-cheie" a marinei chineze, potrivit revistei.

Constatarea Jane's Intelligence Review vine la doar o zi dupa ce autoritatile americane se declarau preocupate de extinderea cheltuielilor militare chineze.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.