"Dorim o prelungire, care ar putea fi dubla, a termenului de stergere a cazierului judiciar pentru persoanele condamnate pentru delicte sexuale si care apar ca periculoase in continuare", a spus ministrul justitiei, Maria Berger. Delictele sexuale sunt sterse din cazier dupa 10-15 ani, de la caz la caz. Termenul ar putea fi deci adus la maxim 30 de ani, in functie de gravitatea faptelor si gradul de risc al persoanei.
Ministrul a exclus insa pedepse mai dure, urmand sa se continue cu 15 ani de inchisoare pentru delictele sexuale neletale si zece ani pentru sechestrare.

Ministrul de interne a propus ca infractiunile sexuale agravate asupra minorilor si fabricarea de material pornografic pedofil sa ramana inscrie pe viata in cazier. Liderul partidului de extrema-dreapta BZO a cerut ca toate delictele sexuale sa ramana inscrise pentru totdeauna in cazier.

Societatea austriaca si presa internationala sunt scandalizate in urma cazului tatalui incestuos Josef Fritzl, care a reusit sa adopte legal trei copii in anii '90, in conditiile in care fusese condamnat la 18 luni de inchisoare pentru viol, la sfarsitul anilor '60. Responsabilul serviciilor sociale, Heinz Lenze, s-a aparat, subliniind ca respectivul cazier era alb in momentul examinarii sale: conform legii, pedeapsa fusese stearsa dupa zece ani.

Chiar si in cazul dublarii intervalului, cazierul lui Fritzl ar fi fost alb in momentul adoptarii primului copil, in 1993, la 23 de ani dupa iesirea din inchisoare.
Fritzl a recunoscut luni ca timp de 24 de ani si-a sechestrat si violat fiica in pivnita casei si ca a avut sapte copii cu ea.