Fortele de ordine au intervenit in forta joi in Turcia, unde au fost arestate 530 de persoane in timpul manifestatiei de 1 mai, marcata in intreaga lume de defilari pentru salarii mai bune, in plina criza alimentara modiala, relateaza NewsIn.

Confruntarile au inceput la Istanbul intre politie si manifestantii care doreau sa mearga intr-o piata, unde, la 1 mai 1977, cel putin 34 de protestatari au fost ucisi. 530 de persoane au fost arestate si circa 38 de persoane ranite, printre care opt politisti, potrivit autoritatilor.

Incidente s-au produs si in Chile, unde persoane cu fetele acoperite, care s-au desprins de cei 20.000 de manifestanti, au atacat cu pietre si sticle o sucursala a unei banci, ceea ce a dus la interventia fortelor de ordine. Alte confruntari intre politie si "grupuri mici" de protestatari au fost semnalate la sfarsitul defilarii. Bilantul oficial a fost de 96 arestari.

In Statele Unite, 25.000 de persoane care lucreaza in 29 de porturi la Pacific au fost in greva pentru a protesta fata de razboiul din Irak, iar numerosi protestatari s-au adunat pe strazi pentru a cere revizuirea legilor in favoarea milioanelor de imigranti ilegali.

Solicitarea de salarii mai bune se afla deseori in centrul revendicarilor din intreaga lumea, in conditiile cresterii preturilor, mai ales la alimente, Astfel, in Rusia, defilarile de 1 mai, la care doua milioane de persoane au participat, au fost plasate sub semnul puterii de cumparare, pe fondul unei inflatii in crestere.

La Jakarta, mii de indonezieni, confruntati cu cresterea preturilor cu mai mult de 8%, au defilat pe strazi, potrivit politiei. In Guantemala, mii de persoane (25.000 potrivit organizatorilor) au iesit in strada pentru a denunta salariile mici si la San Jose, capitala Costa Rica, 5.000 de persoane au cerut salarii mai mari.
In Senegal, 10.000 de persoane au protestat la Dakar fata de cresterea preturilor produselor de prima necesitate, iar in Nairobi, unde presedintele kenyan Mwai Kibaki a intervenit, mii de salariati au defilat pentru cresterea salariilor.

La fel si in Africa de Sud, iar in Thailanda 2.000 de muncitori au protestat la Bangkok fata de guvern, acuzat ca se intereseaza mai mult de chestiunile constitutionale decat de binele muncitorilor.
In Franta, intre 119.000 si 200.000 de persoane, potrivit surselor, au manifestat pentru apararea puterii de cumparare si pentru pensii mai mari, iar in Germania 400.000 de persoane au participat, potrivit surselor sindicale, la o manifestatie.

La Tokyo, unde 12.000 de persoane s-au adunat intr-un parc, ca si la Seul, unde 5.000 de muncitori au protestat, sindicatele au cerut securitate la locul de munca si salarii mai bune pentru muncitorii saraci si cei cu jumatate de norma.

In Italia, unde aproximativ 1.300 de persoane mor in fiecare an in accidente de munca, mai mult de 100 de manifestatii si defilari au fost organizate pe tema sigurantei la locul de munca.

In Maroc, mii de persoane au protestat la Casablanca pentru a denunta conditiile proaste de munca, ilustrate de un recent incendiu la o uzina, in care 55 de persoane si-au pierdut viata. Muncitorii columbieni au cerut sa fie asigurata securitatea sindicalistilor, dintre care aproape 20 au fost asasinati in ianuarie.

In conditiile in care 20.000 de persoane din El Salvador au manifestat pentru a cere masuri "concrete" in vederea reactivarii productiei agricole in conditiile lipsei alimentelor, sute de mii de brazilieni au cerut la San Paulo ca saptamana de munca sa ajunga de la 44 la 40 de ore de munca.

Mii de persoane si-au exprimat in Mexic opozitia fata de o reforma a codului muncii si a oricarui tip de privatizare a sectorului petrolier.

In China, una din putinele tari asiatice in care 1 mai este o zi libera, manifestatii impotriva francezilor s-au desfasurat in fata mai multor magazine Carrfour, pentru a se denunta pozitia Frantei fata de Tibet.
La Havana, presedintele Raul Castro a prezidat defilarea de 1 mai in fata a sute de mii de cubanezi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.