In Serbia, partidele nationaliste, si-au facut auzita cat se poate de tare nemultumirea fata de acordul de stabilizare si asociere semnat marti cu Uniunea Europeana la Luxembourg.

Premierul Voislav Kostunita, care a condamnat recunoasterea de catre tarile occidentale a independentei Kosovo, a spus ca prin acest sprijin, acordul de asociere devine nelegitim, si a avertizat ca el va fi anulat dupa alegerile parlamentare din 11 mai.

La scrutinul parlamentar si local de luna viitoare batalia electorala se va da intre blocul partidelor nationaliste si cel al formatiunilor pro-europene.

Acordul de stabilizare si asociere semnat ieri in Luxembourg ar putea avea ca efect, in planul politicii interne sarbe, sporirea sanselor pe care politicienii pro-occidentali le au in aceste alegeri.

Aspiratii de integrare

Dar, dupa cum spune corespondenta BBC pentru afaceri europene, Oana Lungescu, aspiratiile de integrare europeana ale multor sarbi sunt, deocamdata, sub semnul intrebarii.

Pe multi i-a revoltat sprijinul occidental fata de independenta provinciei Kosovo, iar fortele nationaliste se afla in plin avant in Serbia.

Nationalistii sunt si cei care au incercat sa prezinte acum semnarea acordului cu Uniunea Europeana ca pe o tradare a ideii Kosovo.

Dar, spune seful redactiei sarbe a BBC World Service, Aleksei Zorici, problema Kosovo nici nu este parte in acord:
"De fapt, articolul 135 al acordului semnat ieri stipuleaza faptul ca acest document nu priveste Kosovo, deoarece Kosovo se afla temporar sub administratie ONU, iar o data ce acest lucru ia sfarsit, vom vedea care va fi situatia. Practic, aceasta inseamna ca nu exista nici un fel de efecte pentru Kosovo".

Efectele acordului

Dar argumentul partidelor nationaliste si al premierului Kostunita - spune Aleksei Zorici - este ca simpla semnare a documentului, alaturi de reprezentantii unor state care au recunoscut independenta Kosovo, ar insemna acceptarea acestei independente.

Oricum, mai spune seful redactiei sarbe a BBC World Service, in acest moment e greu de cantarit ce efecte va avea acordul de asociere cu Uniunea Europeana asupra performantei electorale al partidelor din Serbia.

S-ar putea ca pro-occidentalii sa iasa in numar mai mare la vot, dar s-ar putea la fel de bine ca nationalistii sa se mobilizeze cu mai multa vigoare, din dorinta de a nu fi surclasati in alegeri.

In acelasi timp, acordul care i-a infuriat pe nationalistii sarbi nu e decat un prim pas. El nu va intra in vigoare decat in momentul in care Serbia va lua toate masurile pentru ca toti suspectii pusi sub acuzare pentru crime de razboi si aflati in libertate sa fie prinsi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.