Declarand procesul de pace ireversibil, puterile nucleare rivale India si Pakistan au convenit ieri sa deschida frontiera militarizata ce divizeaza Kashmirul. Decizia a fost luata in timpul vizitei intreprinse la New Delhi de catre presedintele pakistanez, Pervez Musharraf.

Musharraf si premierul indian, Manmohan Singh, au anuntat ca vor opta pentru o frontiera mult mai libera in Kashmir. Totodata, se vor deschide puncte de intalnire intre membrii familiilor divizate, iar noul regim de frontiera va incuraja comertul si cooperarea regionala. "Constienti de oportunitatea istorica ce a fost creata de imbunatatirea relatiilor bilaterale si de dorinta popoarelor noastre de a trai in pace, putem afirma ca procesul de pace este acum ireversibil", se arata intr-un document comun, citat de Reuters.
Cu toate acestea, in pofida importantei intalnirii dintre cei doi lideri, nu s-au inregistrat progrese majore catre o solutie finala in problema Kashmirului. Provincia s-a aflat in centrul unei jumatati de secol de ostilitati ce aproape au declansat un al patrulea razboi in 2002.

Comunicatul subliniaza ca nu i se va permite terorismului sa devieze procesul de pace, avertizandu-i astfel pe separatistii islamici ca nu vor fi tolerate atacurile impotriva unei curse rutiere proaspat lansate ce uneste divizata regiune himalayana.

Cu doi ani mai tanar

Pe de alta parte, Musharraf a aflat in timpul vizitei ca este cu doi ani mai tanar decat credea. Certificatul sau de nastere a fost gasit la maternitatea spitalului Lala Girdharilal din New Delhi, unde s-a nascut liderul de la Islamabad, inainte ca India si Pakistanul sa devina doua state independente. Potrivit cotidianului "Hindustan Times", citat de France Presse, Musharraf s-a nascut in iulie 1945, si nu in august 1943, asa cum credea presedintele in baza altor documente.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.