Spiritele s-au incins ieri in Ucraina. Curtea Suprema a amanat cu o zi "verdictul" in cazul fraudarii alegerilor, provincia Donetk a anuntat ca va organiza referendum pentru obtinerea autonomiei, iar negocierile dintre Putere si Opozitie stagneaza. In timp ce Opozitia castiga tot mai mult teren in Ucraina vestica, restul tarii ar putea "sari in aer", mai ales dupa ce regiunile rusofone din sud si est si-au declarat intentia de a se separa de patria-mama.

Negocierile intre Putere si Opozitie, mediate de responsabili ai Uniunii Europene, nu au ajuns la nici un rezultat. Mai mult, presedintele in exercitiu al Ucrainei, Leonid Kucima, a recunoscut public ca tratativele "au inregistrat dificultati notabile". De aceea, a mai spus el, "este necesar ca Opozitia sa se retraga din fata principalelor institutii ale statului", incercuite saptamana trecuta de catre sustinatorii prooccidentalului Viktor Iuscenko.

Negocierile sunt ingreunate si de reuniunea de ieri, dintre presedintele Kucima, premierul Viktor Ianukovici si guvernatorii regiunilor din estul si sudul Ucrainei, majoritar rusofone, regiuni care ameninta cu autonomia. Potrivit agentiei Interfax, autoritatile din Donetk au votat pentru organizarea, la 5 decembrie, a unui referendum in care populatia sa-si exprime optiunea cu privire la obtinerea autonomiei.

Pe de alta parte, in noaptea de duminica spre luni, Iuscenko i-a dat lui Kucima un ultimatum de 24 de ore pentru a-l demite pe Ianukovici, pentru ca a incurajat regiunile din estul si sudul Ucrainei sa-si ceara dreptul la autonomie, in cazul in care liderul Opizitiei va fi propulsat in fruntea statului.

PROTESTATARI RACITI. In timp ce Puterea si Opozitia cauta sa ajunga la un compromis, Ministerul Sanatatii a anuntat ca 102 protestatari care au petrecut aproape o saptamana in Piata Independentei din Kiev au solicitat servicii medicale.

Responsabilii de la Sanatate au atras atentia Primariei Kievului si Opozitiei ca numarul infectiilor respiratorii este in continua crestere fata de media inregistrata in mod normal in aceasta perioada a anului. Ministerul, institutie a Puterii incearca cu disperare sa disperseze zecile de mii de manifestanti pro-Iuscenko, care au obtinut o importanta victorie sambata, dupa ce Parlamentul a invalidat cel de-al doilea tur de scrutin.

Ieri a venit randul Curtii Supreme de la Kiev, care ar putea anula scrutinul daca ar gasi fondate acuzele aduse de Opozitie. Curtea are competenta de a solicita renumararea voturilor in regiunile cu probleme si chiar ar putea cere organizarea unui nou tur de scrutin.

FARA LUMINA. In acest context, tarile din Europa Occidentala, care primesc aproape o treime din gazele naturale ale Ucrainei, se tem ca vor ramane de sarbatori fara energie si ca s-ar putea trezi cu o crestere a preturilor la carburanti din cauza situatiei din Ucraina.
EROINA
Miscarea de protest din Ucraina a dat nastere deja unei eroine nationale. Natalia Dimitruc s-a folosit de slujba sa la televiziunea de stat UT1 pentru a denunta frauda electorala. Mama a doi copii si interpreta pentru surdo-muti, Natalia a devenit simbolul miscarii protestatare dupa ce a spus in limbajul semnelor: "Sunt rusinata ca trebuie sa transmit aceste minciuni. Aceasta este probabil ultima mea zi la aceasta slujba, asa ca va spun la revedere". Natalia si-a lansat mesajul in direct, cand ar fi trebuit sa anunte prin semne victoria premierului Ianukovici in turul doi al prezidentialelor. (Ana Ilie)

Kucima a cedat
Rezistenta Opozitiei si presiunile externe l-au determinat pe presedintele in exercitiu al Ucrainei, Leonid Kucima, sa declare raspicat ca este de acord cu repetarea alegerilor prezidentiale.
ANCA ALDEA

Negocierile intre Putere si Opozitie, mediate de responsabili ai Uniunii Europene, nu ajunsesera ieri la nici un rezultat. Aseara, presedintele in exercitiu, Leonid Kucima, s-a declarat in favoarea organizarii unei noi runde de alegeri prezidentiale. "Daca dorim intr-adevar sa mentinem pacea si angajamentul de a construi o societate de drept democratica despre care vorbim atat de des, desi facem totul in afara cadrului legal, atunci sa organizam noi alegeri", le-a spus Kucima jurnalistilor. In prealabil, el a recunoscut public ca tratativele intre Putere si Opozitie "au inregistrat dificultati notabile".

DISCUTII TENSIONATE. Negocierile intre cele doua tabere au fost ingreunate si de reuniunea de ieri, intre presedintele Kucima, premierul Viktor Ianukovici si guvernatorii regiunilor din estul si sudul Ucrainei, majoritar rusofone, regiuni care ameninta cu autonomia in cazul in care liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, ar deveni presedintele tarii. Potrivit agentiei Interfax, autoritatile din Donetk au votat deja pentru organizarea, la 5 decembrie, a unui referendum in care populatia sa-si exprime optiunea cu privire la obtinerea autonomiei. Cu toate acestea, presedintele ucrainean a avertizat ca o impartire a tarii este inacceptabila, in timp ce tabara de sustinatori infocati ai prorusului Ianukovici pierde tot mai multi oameni importanti.

INCA O DEMISIE. Ieri a venit randul sefului de campanie al lui Ianukovici, Serhi Tihipko, care a demisionat inclusiv din functia de guvernator al Bancii Nationale. Tihipko, presedinte al Partidului Ucraina Muncitoare, i-a promis liderului Opozitiei ca i se va alatura daca Iuscenko va castiga alegerile.

Curtea Suprema de Justitie de la Kiev urma sa pronunte ieri "verdictul" in cazul fraudelor inregistrate in alegerile prezidentiale din 21 noiembrie. Curtea, care ar putea anula scrutinul daca ar gasi fondate acuzele aduse de Opozitie, a anuntat ca va prezenta o concluzie abia in cursul zilei de astazi. Inalta instanta de judecata este singura in masura sa solicite renumararea voturilor in regiunile cu probleme si sa ceara organizarea unui nou tur de scrutin.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.