Rezultat surpriza in alegerile regionale desfasurate duminica in Tara Bascilor (Spania). Partidul Nationalist (PNV ), aflat la putere, a obtinut 66% din sufragii si 29 de locuri in Parlament. Desi ramane pe pozitia de lider, formatiunea politica a pierdut mult fata de scrutinul anterior. La alegerile din 2001, nationalistii au castigat peste 80% din voturi si 33 de locuri in Legislativ.

Scaderea de popularitate a fost cauzata, mai ales, de politica separatista dusa de liderul partidului, Juan Jose Ibarretxe. Acesta a facut o propunere legislativa de introducere a pasaportului basc, de infiintare a unei politici externe regionale si de acordare a autonomiei juridice substantiale Tarii Bascilor.

Proiectul de lege a fost respins de Parlamentul de la Madrid, insa Ibarretxe a anuntat ca va continua sa-l promoveze. Rezultatele scrutinului de duminica nu le mai confera, insa, nationalistilor majoritatea parlamentara absoluta. Astfel ca proiectul separatist al lui Ibarretxe a murit in fasa. Cei care au castigat din degradarea capitalului politic al PNV au fost socialistii (PSE). Axat pe o campanie eletorala anti-separatista, PSE a obtinut 18 locuri in Parlament, cu 6 mai mult decat in 2001.

Marea surpriza a fost furnizata de comunisti (EHAK), care au obtinut 9 locuri in Legislativ. Acest fapt a alarmat intreaga clasa politica deoarece EHAK a fost sustinut, in acest scrutin, de formatiunea extremista Batasuna.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.