Hillary Clinton sau Barack Obama vor sti cand sa se retraga din cursa pentru investitura democrata, pentru a nu dezbina partidul inainte de scutinul pentru Casa Alba din noiembrie, a declarat luni presedintele Partidului Democrat, Howard Dean, arata NewsIn.
Intr-o serie de aparitii televizate, Howard Dean a avertizat ca o confruntare prelungita intre cei doi democrati va afecta sansele candidatului final la alegerile din noiembrie, in fata republicanului John McCain.

"Ambii candidati vor sti cand si daca este timpul sa se retraga si o vor face", a declarat Dean pentru ABC. "Nu au nevoie sa fie presati de oameni ca mine sau oricine altcineva, de presa sau oricine altcineva. Pur si simpu, stii cand este cazul sa intri si cand este cazul sa te retragi. Asta face parte din intelegere", a spus el.

Senatoarea de New York Hillary Clinton considera ca aceasta competitie este pozitiva pentru Partidul Democrat pentru ca a starnit interesul alegatorilor. "Asa ca vom participa la aceste competitii si vom vedea unde ne vom situa. Si ne vom face o evaluare dupa ce se vor incheia", a declarat Clinton in timpul campaniei din Carolia de Nord.

Clinton si Obama se concentreaza in prezent asupra alegerilor primare urmatoare, din Carolina de Nord si Indiana, din 6 mai. In Carolina de Nord, sondajele il crediteaza pe Obama cu un avans confortabil.
Obama, care ar deveni primul presedinte american de culoare daca ar castiga alegerile, are un avans in fata lui Clinton in ceea ce priveste votul popular, statele in care a castigat si numarul de delegati la Conventia partidului din august. Dar victoriile lui Clinton, care ar deveni prima femeie presedinte, in Pennsylvania si Ohio, au pus sub semnul intrebarii capacitatea lui Obama de a castiga in statele mari.
"Din experienta mea, pot sa spun ca superdelegatii au votat intotdeauna persoana care a obtinut cei mai multi delegati, dar nu trebuie sa se intample intotdeauna asa, au libertate de decizie", a spus Dean la CNN.

Inainte de primarele de saptamana viitoare, Curtea Suprema americana a confirmat validitatea unei legi din Indiana care prevede ca alegatorii sa prezinte un document de identitate inainte de a-si exercita dreptul de vot. Pentru ca nu exista carti de identitate, documentul poate fi un pasaport sau un permis auto, insa un numar mare de persoane in varsta, membri ai unor etnii sau locuitori din cartiere defavorizate nu detin nici pasaport, nici permis auto. Aceste categorii ii voteaza in mod traditional pe democrati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.