Presedintele cubanez Raul Castro a anuntat luni un congres al Partidului Comunist, primul dupa 12 ani, pentru a fixa linia politica si economica a tarii, dar si comutarea pedepselor cu moartea in pedepse cu inchisoare, transmite AFP.

Ultimul congres al partidului unic cubanez, al V-lea, avusese loc in 1997 si urma sa reuneasca in principiu dupa cinci ani, adica in 2002. Insa congresul a fost anulat fara explicatii oficiale, aparent din cauza cautarii unor definitii adecvate pentru dezvoltarea tarii in toate domeniile.

Congresul PC alege membrii structurilor politice fundamentale ale partidului: Comitetul Central (13 membri), secretariatul (12 membri) si Biroul Politic (21 de membri), instanta suprema. Primul si al doilea secretar al partidului sunt alesi cu aceeasi ocazie, posturi pe care le-au ocupat permanent din 1965 Fidel si Raul Castro.

Pentru Fidel Castro, in varsta de 81 de ani, va fi momentul de a decide daca renunta la conducerea partidului, dupa ce s-a retras de la conducerea guvernului din cauza unei convalescente prelungite dupa o operatie.Data exacta a congresului nu a fost stabilita. Pe de alta parte, Raul Castro a anuntat ca pedeapsa cu moartea pronuntata in cazul mai multor condamnati va fi comutata.

Raul Castro, care nu a precizat numarul beneficiarilor acestei masuri, a declarat totusi, in sedinta plenara a Comitetului Central al PC cubanez, ca pedeapsa cu moartea va fi comutata in 30 de ani de inchisoare sau detentie pe viata. Sunt studiate cazurile a doua persoane originare din Salvador si Guatemala, care ar avea legaturi cu atentatele atribuite anticastristului Luis Posada Carriles, si al unui cubanez condamnat pentru asasinat, a precizat el.

"Decizia a fost luata nu in urma presiunilor, ci ca un act suveran, in acord cu conduita umanitara si etica" a tarii, a afirmat Raul Castro, devenit presedinte al Cubei in 24 februarie, dupa imbolnavirea fratelui sau Fidel.

Pe de alta parte, presedintele cubanez a tinut sa precizeze ca aceasta decizie "nu inseamna suprimarea pedepsei capitale din Codul Penal". El a amintit si ca in Cuba nu au existat executii incepand din aprilie 2003, cand trei barbati au fost impuscati pentru ca au luat ostatici 50 de persoane intr-o ambarcatiune, amenintand echipajul cu armele pentru a merge la Miami.

Potrivit Comisie cubaneze a drepturilor omului si reconcilierii nationale (CCDHRN), interzisa, dar tolerata de putere, in Cuba exista "intre 40 si 50 de condamnati la moarte".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.