Departamentul de Stat nu are suficient personal pentru a raspunde nevoilor Pentagonului de a consolida echipele provinciale de reconstructie (PRT) din Irak si Afganistan, a declarat luni un inalt oficial american, potrivit NewsIn.

Muzicienii angajati la Pentagon sunt mai multi decat diplomatii de la Departamentul de Stat, a declarat zambind Eliot Cohen, consilier personal al secretarului de stat Condoleezza Rice.

"Generalii sunt de cele mai multe ori socati cand le dau cifrele", a declarat Cohen, precizand ca cererea de diplomati a Departamentului Apararii pentru PRT este "nelimitata".

Potrivit datelor oficiale, Departamentul de Stat are in total 12.000 de angajati, dintre care 5.500 de diplomati la Washington si in strainatate.

Pentagonul dipune de o armata formata din 1,3 milioane de militari activi, carora li se adauga 1,1 milioane in rezerva si membri ai garzilor nationale si 669.000 de angajati civili. Numai fanfarele numara 7.500 de angajati.

Un raport recent al Congresului american este foarte sever in ceea ce priveste echipele provinciale de reconstructie din Irak si Afganistan, care opereaza fara o directie clara, potrivit documentului.

Secretarul american de stat Condoleeza Rice a cerut o extindere bugetara din partea Congresului, pentru a crea 1.200 de posturi suplimentare, care sa ofere personal PRT si o forta civila de reactie care sa asiste militarii in operatiunile de "stabilizare" dupa conflicte.

Lansate in 2002, in Afganistan, pentru a incerca sa castige increderea populatiilor afgane prin intermediul proiectelor politice si economice, PRT sunt echipe mixte civile si militare desfasurate in Irak si Afganistan pentru a ajuta la buna functionare a institutiilor centrale si regionale din aceste doua tari aflate in razboi. In prezent exista 12 echipe in Afganistan si 24 in Irak.

In aceste conditii, sute de contracte pentru reconstructia Irakului au fost abandonate pe parcurs din motive variate, de la ineficienta pana la crime, potrivit unui audit american publicat luni. Potrivit auditului realizat de Stuart Bowen, inspector general special insarcinat cu reconstructia Irakului, cel putin 855 de contracte au fost anulate pana in 20 martie 2008, din cauza esecurilor sau din comoditate.
Aceasta cifra este inferioara numarului real de contracte abandonate, pentru ca datele agentiilor guvernamentale americane nu sunt centralizate, se arata in raport.

Majoritatea contractelor abandonate inregistrate, adica 743, au fost intrerupe la initiativa Guvernului american, care a considerat ca nu este in interesul sau imediat sa le continue. Intr-unul dintre cazurile citate, un contract pentru construirea unui post de politie, proiectul a fost abandonat deoarece "cladirea a explodat inainte de a fi terminata". Un proiect de instalare a unor linii electrice a fost suspendat deoarece responsabilul irakian a fost ucis.

In 112 alte cazuri, intreruperea contractelor a intervenit deoarece contractantii nu au putut sa le duca la bun sfarsit, fie ca a fost vorba de constructia de drumuri, scoli sau inchisori.
29 aprilie 2008 10:54


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.