In Ucraina si Belarus s-au comemorat sambata 22 de ani de la dezastrul de la centrala nucleara de la Cernobil.

Momentul a fost marcat de o conferinta la Kiev la care s-a discutat despre modalitati de combatere a efectelor pe termen lung ale iradierii, precum si despre construirea unui nou sarcofag de beton care sa acopere ruinele centralei.

De mai multi ani, sarcofagul original de beton si otel da semne clare se crapa in unele locuri, ceea ce permite ca radiatiile sa iasa in cantitate mica in mediul inconjurator.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a finantat construirea unui invelis suplimentar de otel, mult mai rezistent, care ar urma sa izoleze total ramasitele centralei distruse.

Noul sarcofag va cantari 20 de mii de tone si va avea 240 de metri de inaltime.

Centrala de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986, aruncand radiatii asupra majoritatii teritoriului sovietic precum si asupra Europei Centrale si de Nord.

A fost contaminata o suprafata jumatate cat cea a Italiei si sute de mii de oameni si-au abandonat casele.
In primele doua luni de la dezastru, 31 de persoane au murit de pe urma iradierii.

Insa numarul victimelor ulterioare este foarte dificil de estimat.

Natiunile Unite cred ca circa 9.300 de persoane au decedat sau vor muri pe urma cancerelor produse de radiatia de la Cernobil.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.