Georgia a acuzat Rusia de amenintare directa cu agresiunea, dupa ce Moscova a afirmat ca este gata sa recurga la forta militara, daca va fi necesar, ca sa isi apere cetatenii din regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de sud.

Ministerul de externe al Georgiei declarase ca o astfel de actiune va reprezenta o incalcare a legislatiei internationale.

Vineri, un inalt oficial rus, Valeri Keniaikin, a spus ca in apropierea acestor regiuni are loc o concentrare de forte georgiene.

De la conflictele civile din anii 90 incoace, Abhazia si Osetia de sud sunt controlate de separatisti cu sustinere rusa, iar majoritatea populatiei are pasapoarte rusesti.

Oficialitatea ministerului de externe rus a afirmat ca Moscova va folosi forta ca sa isi apere cetatenii daca Georgia incearca sa recastige controlul asupra celor doua regiuni.

Ministerul de externe al Georgiei a spus ca Moscova este acum implicata in conflict si a descris prezenta trupelor ruse de mentinere a pacii drept extrem de riscanta.

Autoritatile pro-occidentale de la Tbilisi cred ca Moscova ii sprijina pe separatisti ca sa submineze credibilitatea Georgiei si sa ii naruiasca sperantele de a adera la NATO, mentinand in acelasi timp influenta rusa asupra unui fost teritoriu sovietic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.