Potrivit cifrelor oficiale publicate ieri, 11,7 milioane de telespectatori au urmarit interviul pe care l-a acordat joi seara din biroul sau de la Palatul Elysee unui numar de cinci televiziuni. Spre comparatie, interviul din noiembrie anul trecut le-a adus acelorasi canale TV din Hexagon 18,98 milioane de telespectatori.

Ziarele aparute ieri subliniau un discurs cam prea repetitiv, dar remarcau schimbarea de ton, "modestia" si "slabiciunile neobisnuite" ale presedintelui. Majoritatea cotidienelor constatau ca mesajul trimis de francezi sefului statului prin sondajele de opinie si-a atins tinta, obligandu-l pe Sarkozy la schimbare. Totusi, Liberation se intreba in final: "Haine noi. Ton schimbat. Dar fondul?".

Aflat la cel mai scazut nivel de popularitate in sondaje dupa un an de condus Franta, presedintele a incercat sa-i convinga pe francezi ca ramane stapan pe situatie pentru a reforma tara. In cursul interviului transmis la o ora de maxima audienta, Sarkozy si-a recunoscut responsabilitatea fata de faptul ca francezii sunt deconcertati.

Dar dincolo de continuarea reformelor, francezii doreau sa afle care va fi metoda propusa. Iar presedintele a optat pentru o formula a la Clemenceau, "toate reformele in acelasi timp", dand astfel un mesaj/raspuns puternic guvernului care astepta, la randul sau, dupa cum chiar premierul FranIois Fillon s-a exprimat, "foaia de parcurs".