Unul dintre cei mai importanti lideri talibani din Pakistan, Baitullah Mehsud, a cerut oamenilor sai sa inceteze atacurile impotriva unitatilor de armata si politie pakistaneze, relateaza Associated Press si Washington Post.

Un purtator de cuvant al talibanilor afirma ca aceasta decizie a fost luata in contextul unor negocieri de pace cu guvernul de la Islamabad. „Am ajuns in faza finala a discutiilor pentru un acord de pace”, afirma surse talibane din Pakistanul de Nord-Vest, care spun si ca primele rezultate concrete ar putea deveni vizibile „peste numai cateva zile”.

Si unele surse oficiale pakistaneze au facut declaratii care confirma existenta unor negocieri ample cu talibanii. Daca musulmanii radicali pakistanezi sunt dispusi sa ajunga la o solutie de compromis cu guvernul de la Islamabad, cu totul alta este atitudinea lor fata de prezenta fortelor SUA si ale NATO in Afghanistan. Statele Unite si Alianta Nord-Atlantica sunt considerate de talibani drept fiind „mama tuturor relelor”, iar oamenii lui Baitullah Mehsud ameninta ca „nu va fi deloc pace atata vreme cat nu se va sfarsi cu totul prezenta lor, a occidentalilor, in regiune”.

Talibanii lanseaza adesea atacuri puternice impotriva trupelor NATO si ale SUA din Afghanistan, in special in provinciile sudice si sud-estice ale tarii; atunci cand sunt pusi in dificultate de superioritate tehnica a occidentalilor, ei trec imediat granita in Pakistan, unde sunt gazduiti si aprovizionati de triburile din regiunea de frontiera.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.