Statele Unite sustin ca nu se vor retrage din negocierea internationala care urmareste oprirea activitatii nucleare a Coreei de Nord, desi oficialii americani au acuzat oficial Phenianul ca ar fi ajutat Siria sa-si construiasca propriul reactor nuclear pentru producerea plutoniului. In schimb, Siria a catalogat aceste acuzatii drept ridicole.

Casa Alba a condamnat - printr-un comunicat prezentat in forma video - ceea ce considera a fi ajutorul dat de Coreea de Nord Siriei pentru construirea unui reactor nuclear secret.

Comunicatul a venit dupa mai mult de 8 luni de tacere in legatura cu acest subiect.

Intr-o sedinta cu portile inchise, mai multi oficiali ai serviciilor secrete americane au prezentat membrilor Congresului dovezi - considerate puternice - despre cooperarea dintre Coreea de Nord si Siria.

Comunicatul Casei Albe a precizat ca - desi presupusul reactor nuclear din Siria ar fi fost distrus toamna tercuta intr-un raid aerian organizat de armata israeliana - autoritatile siriene ar fi incercat in continuare sa ascunda instalatia nucleara.

"Imedia dupa ce cladirea a fost distrusa, sirienii au luat masuri pentru a limita observarea reactorului si a activitatilor din zona", a declarat un oficial american.

"Sirienii au acoperit reactorul principal cu o prelate, pentru ca ceea ce se intampla acolo sa nu se observe din satelit. Totusi, demolarea a descoperit instalatiile nucleare din interiorul cladirii", a declarat un oficial american.

Dar Siria a negat in permanenta ca ar detine un astfel de reactor nuclear.

Totusi, vicepresedintele Consiliului pentru Relatii Externe din Washington, institutie considerata non-parizana, Gary Samore, a declarat pentru World Today ca o relatie intre Siria si Coreea de Nord este foarte probabila.

"Cred ca motivul cel mai plauzibil al cooperarii dintre aceste doua state sunt banii. De asemenea, este posibil ca nord-coreeni sa fi vrut sa obtina o parte din plutoniul produs in Siria. Asta in conditiile in care Coreea de Nord si-a oprit propria productie de plutoniu", a declarat Gary Samore.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.