Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a discutat cu premierul Chinei, Wen Jiabao Liderii chinezi si cei ai Uni unii Europene au inceput discutiile la nivel inalt in conditiile unor relatii tensionate intre cele doua parti.

Problemele privesc surplusul castigat de China din comertul cu Europa si situatia din Tibet.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat - in discutiile pe care le-a purtat cu premierul Chinei, Wen Jiabao, la sediul legislativului de la Beijing - ca vizita delegatiei europene are o semnificatie deosebita.

"Este pentru prima oara cand un grup mare de membrii ai Comisiei Europene viziteaza China."

"Dupa cum a spus primul ministru Wen, acesta este un semnal concret cu privire la angajamentul fata de bunul mers al relatiilor dintre Uniunea Europeana si China", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Surplusul care i-a revenit Chinei din comertul cu Europa s-a ridicat la peste 34 miliarde de dolari in primele partu luni ale anului.

Asta pentru ca - sustin oamenii de afaceri europeni - China subevalueaza intentionat valoarea monedei nationale.

Astfel comerciantii chinezi ar obtine un avanjaj incorect fata de cei europeni. De asemenea, Uniunea Europeana s-a plans fata de produsele chineze piratate.

Situatia din Tibet

Insa problema care a starnit cele mai multe reactii din partea liderilor europeni este situatia din Tibet.
Recent, tari ca Germania, Polonia sau Cehia s-au aratat hotarate sa boicoteze deschiderea Jocurilor Olimpice care se vor desfasura in august la Beijing, in semn de protest fata de interventia armata a Chinei pentru a opri protestele din regiunea autonoma Tibet.

In schimb, Marea Britanie si Slovenia, tara care detine in prezent presedintia Uniunii Europene, au pledat pentru negocieri cu autoritatile chineze.

In aceste conditii, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a cerut tarilor din Uniunea Europena sa ajunga la o pozitie comuna in ceea ce priveste boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Domnul Sarkozy nu a spus insa care este pozitia Frantei: "nu vreau sa precizez ce voi face in privinta Jocurilor Olimpice de la Beijing din doua motive."

"Primul - vreau sa dau toate sansele dialogului dintre Uniunea Europeana si China. Iar al doilea motiv este faptul ca Franta va detine presedintia Uniunii Europene in momentul in care vor incepe Jocurile Olimpice."

"Cu alte cuvinte, 27 de tari vor trebui sa se ajunga la o pozitie comuna In aceasta problema", a declarat presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

De asemenea, presedintele Sarkozy a declarat va incearca sa refaca dialogul dintre liderul spiritual tibet Dalai Lama si autoritatile chineze, in cele patru luni care au mai ramas pana la inceperea Jocurilor Olimpice.

Vineri, oficialii chinezi au declarat ca se vor intalni cu Dalai Lama zilele urmatoare, insa un purtator de cuvant al liderului tibetan a precizat ca nu a primit niciun semn oficial din partea Chinei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.