UE se teme: criza din Ucraina poate afecta grav masivele exporturi de gaz ale Rusiei catre Europa * Furioasa ca ar putea scapa Ucraina din gheare, Moscova ameninta cu intreruperea exporturilor de gaze naturale catre UE

Numeroase surse din interiorul Uniunii Europene se tem ca tensiunile politice din Ucraina pot avea ca efect paralizarea exporturilor de gaze naturale din Rusia catre state din Europa Occidentala si Centrala. Cel mai mare grup de lobby care sprijina interesele industriei de gaz din Uniunea Europeana, Eurogas, si-a exprimat ieri ingrijorarea ca transporturile de gaze naturale din Rusia ar putea fi blocate pe teritoriul Ucrainei din cauza crizei politice grave prin care trece aceasta tara, lucru care ar determina o criza energetica in Europa Centrala si de Vest in urmatoarele doua luni. In acest caz, statele central si est-europene ar putea fi nevoite sa decida in luna decembrie sa scumpeasca brusc preturile la energie si sa limiteze livrarea acesteia. Aceasta varianta a fost confirmata ieri pentru ziarul britanic The Telegraph de alte cateva grupuri europene de expertiza in domeniul industriei gazelor naturale. "Aceasta este o situatie fara precedent. Exista o potentiala revolutie intr-o tara care tranziteaza gaze. Exista posibilitatea ca cineva sa opreasca robinetul", a avertizat Patrick Heren, reprezentant al uneia dintre cele mai mari companii vest-europene de informare in domeniul industriei de gaze, Heren Energy. Aproximativ o treime din cantitatea totala de gaze naturale utilizate de statele vest-europene este importata de la compania rusa de stat Gazprom, aproximativ 90% din aceasta cantitate tranzitand Ucraina. Practic, prin Ucraina trec anual spre Europa 210 miliarde de metri cubi de gaze naturale, provenind din Rusia si Asia Centrala.

Va taia Putin gazul?
De noua zile, Ucraina se confrunta cu o criza politica fara precedent, dupa ce autoritatile de la Kiev au falsificat alegerile prezidentiale si au acordat victoria premierului Viktor Ianukovici - politician apropiat Moscovei, in detrimentul castigatorului de drept, Viktor Iuscenko - lider al Opozitiei democrate si apropiat de Uniunea Europeana. Analistii europeni se tem in prezent ca grevele care sunt preconizate in partea de vest a Ucrainei pot duce la oprirea functionarii conductelor de tranzit a gazelor naturale catre Europa de Vest. O alta posibilitate ingrijoratoare este aceea ca autoritatile ruse sa decida oprirea alimentarii cu gaz in cazul in care candidatul pro-european la prezidentialele din Ucraina, Viktor Iuscenko, ar prelua puterea la Kiev. "Politica Ucrainei s-ar putea schimba intr-o directie care sa infurie Moscova. Exista motive pentru care trebuie sa suspectam ca ei (rusii, n.red.) ar putea hotari sa opreasca livrarile de gaz care tranziteaza Ucraina. Au mai facut-o". Avertismentul a fost formulat de catre un alt analist european in domeniul industriei gazelor naturale, Stewart Gray, de la grupul de consultanta Wood Mackenzie, citat si el de cotidianul britanic The Telegraph. Intr-adevar, in februarie anul acesta, Rusia a oprit temporar exportul de gaze spre Belarus.

Toate statele vest-europene ar fi afectate de o eventuala intrerupere a importurilor de gaze naturale rusesti care tranziteaza Ucraina, insa cele mai afectate ar fi Germania, Marea Britanie si Polonia. De remarcat ca nu mai putin de 30 % din gazele naturale utilizate de Romania este furnizat de conductele ucrainene.

Kucima da inapoi
Presedintele ucrainean, Leonid Kucima, s-a declarat ieri in favoarea convocarii unui nou scrutin prezidential in Ucraina, pentru solutionarea crizei. "Daca vrem intr-adevar sa mentinem pacea si angajamentul de a construi o societate de drept democratica despre care vorbim atat de des, desi facem totul in afara cadrului legal, atunci sa organizam noi alegeri", a cerut Leonid Kucima, citat de Mediafax. Liderul Opozitiei democratice, Viktor Iuscenko, a cerut de mai multe ori repetarea alegerilor prezidentiale care au fost falsificate duminica trecuta in favoarea candidatului pro-rus, premierul ucrainean Viktor Ianukovici.

Rusofonii forteaza faramitarea tarii
Intre timp, in Ucraina au continuat ieri atat demonstratiile sutelor de mii de persoane care il sprijina pe liderul pro-european si castigator de drept al alegerilor, Viktor Iuscenko, cat si ale zecilor de mii care il sprijina pe premierul ucrainean care a fraudat alegerile, Viktor Ianukovici.

Autoritatile din Donetk, regiunea estica a Ucrainei rusofona si loiala lui Ianukovici, au anuntat ieri ca vor organiza referendumul referitor la autonomia fata de restul Ucrainei pe data de 5 decembrie, transmite Mediafax.

Anterior, oficialii din Donetk anuntasera ca referendumul urma sa aiba loc pe 15 decembrie. "Vom organiza acest referendum, la 5 decembrie, pe intreg teritoriul regiunii Donetk", a declarat Olena Bondarenko, purtatorul de cuvant al Administratiei regionale din Donetk. "Daca populatia doreste autonomia, nimeni nu ne poate spune ca acest lucru este imposibil", a adaugat aceasta. Adunarea regionala din Donetk, care il sustine pe Viktor Ianukovici, va cere aprobarea locuitorilor pentru a negocia o modificare a Constitutiei care sa permita regiunii Donetk sa devina o republica in cadrul unei federatii.

Armata contra separatistilor
Ministrul ucrainean al Apararii, Oleksandr Kuzmuk, a condamnat ieri aceste manifestari separatiste si a declarat ca Armata Ucrainei va apara "integritatea teritoriala a tarii". "Apelurile la schimbarea statutului administrativ si teritorial al tarii sunt extrem de ingrijoratoare", a avertizat Oleksandr Kuzmuk.

Ministrul ucrainean al Apararii a mai avertizat ca "in orice circumstante, fortele armate ucrainene vor garanta stabilitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei".

Postul britanic de televiziune Sky News a prezentat ieri o inregistrare video care prezinta fraudele electorale care au avut loc in timpul scrutinului in favoarea candidatului pro-rus Viktor Ianukovici.

Imaginile prezinta alegatori batuti de fortele de ordine, buletine de vot distruse, alegatorii urcati in camioane si care au votat de mai multe ori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.