Premierul israelian, Ehud Olmert, a declarat in cadrul unei intrevederi recente cu primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, ca Israelul ar putea inapoia Inaltimile Golan Siriei, in schimbul unei paci cu statele arabe din zona, relateaza cotidianul sirian Al-Watan, citat de AFP.

Cotidianul sirian apropiat puterii de la Damasc, a relatat miercuri ca premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a informat pe sirieni in legatura cu dispozitia Israelului de a se retrage de pe Inaltimile Golan, drept pret pentru obtinerea pacii.

"Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat marti dimineata presedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a-l informa in legatura cu intentia premierului israelian Ehud Olmert de a se retrage complet de pe Inaltimile Golan in schimbul pacii cu Siria", scrie Al-Watan, citand surse "bine informate" de la Damasc.

Potrivit ziarului, Recep Tayyip Erdogan este asteptat la sfarsitul saptamanii in capitala siriana pentru a participa la o reuniune economica.

La Ierusalim, un purtator de cuvant al guvernului israelian, David Baker, s-a limitat doar la a spune ca Israelul doreste pacea cu Siria, refuzand sa comenteze direct informatia aparuta in ziarul Al-Watan.

"Israelul doreste pacea cu Siria. Premierul Ehud Olmert a afirmat acest lucru in numeroase interviuri recente acordate mass-mediei israeliene. Nu si-a schimbat opinia de atunci", a afirmat purtatorul de cuvant israelian.

Olmert a declarat saptamana trecuta ca actioneaza pentru realizarea unui avans semnificativ in acest dosar. Negocierile israeliano-siriene au fost intrerupte in 2000 din cauza lipsei unui acord pe tema Inaltimilor Golan. Diplomati de la Damasc au minimalizat importanta informatiilor din presa despre oferta israeliana, spunand ca cele doua parti au divergente in continuare legate de ruperea legaturilor siriene cu Hezbollah si Hamas.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.