In semn de protest, ambasadorul Frantei, Jean-Maurice Ripert a parasit sala, urmat de reprezentantii Statelor Unite, Marii Britanii, Belgiei si Republicii Costa Rica.

Ambasadorul britanic Karen Pierce s-a declarat “zguduita” de discursul reprezentantului libian. “Nu cred ca asemenea formulari servesc procesului de pace”, a spus ambasadoarea.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate tocmai audiasera unui raport al subbsecretarului ONU Angela Kane despre evolutiile din Gaza si Cisiordania. Aceasta a vorbit in primul rand despre “catastrofa umanitara” din Gaza si a atras atentia ca ajutoarele furnizate de Agentia ONU pentru refugiatii palestinieni si Programul Alimentar Mondial (PAM) pentru un million de palestinieni erau in pericol de a fi sistate din cauza taierii livrarilor de carburant de catre Israel.

“Ambasadorii vin si pleaca tot timpul”, a incercat sa salveze situatia presedintele in exercitiu al Consiliului de Securitate, ambasadorul sud-african Dumisani Kumalo. El a explicat ca a decis ridicarea sedintei pentru ca cei 15 nu s-au pus de acord asupra termenilor comunicatului. Dar scandalul a continuat si in afara sedintei, unde ambadsadorul Siriei, Bashar Jaafari, a remarcat :“Cei care se plang de a fi fost victimele unui genoid in timpul celui de-al doilea razboi mondial pratica acum acelasi genocid impotriva palestinienilor”.