Germania, SUA, Franta si Marea Britanie au cerut Rusiei sa revina asupra deciziei sale de a stabili relatii oficiale cu autoritatile din Abhazia si Osetia de Sud, provincii separatiste de pe teritoriul Georgiei.

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU consacrata tensiunilor ruso-georgiene s-a incheiat, miercuri seara, ca un dialog al surzilor, fara nicio rezolutie. Cele patru tari occidentale, membre ale “Grupului de prieteni ai secretarului general pentru Georgia”, si-au reafirmat “sprijinul fata de suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Georgiei”.

Ele au sugerat, de asemenea, adoptarea unor “masuri de incredere’’, care ar putea sa inceapa printr-un schimb de declaratii privind nereluarea ostilitatilor si intoarcerea refugiatilor.Potrivit ambasadorului rus la ONU Vitali Ciurkin, violarea acordurilor de armistitiu din 1994 si a Rezolutiei 1808 a Consiliului de Securitate s-a produs prin survolarea de catre avioanele georgiene a Abhaziei, saptapmna trecuta.

“Georgia si o alta tara (aluzie la Statele Unite, n.r.) au lasat sa se inteleaga ca Tbilisi are dreptul de a realiza zboruri de recunoastere deasupra Abhaziei, regiune pe care partea georgiana o considera ca fiind teritoriul ei. Aceasta este o pozitie inadmisibila”, a explicat ambasadorul rus.

Rusia vrea sa controleze republicile autoproclamate din Georgia pentru a nu pierde accesul la Marea Neagra, in conditiile in care Ucraina insista asupra evacuarii Flotei Rusiei din Crimeea dupa expirarea actualului acord de stationare in 2017, explica un jurnalist nationalist de la Moscova.

“Avem nevoie ca de aer de Abhazia, pentru a ne asigura iesirea la Marea Neagra dupa 2017, pentru ca suntem incercuiti”, declara, intr-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei, redactorul-sef al ziarului Zavtra (nationalist), Aleksandr Prohanov.

“Pentru Rusia nu mai exista niciun fel de Ucraina, niciun fel de Georgie. Aceste doua tari reprezinta doar departamente conduse din strainatate”, adauga jurnalistul, care este si un cunoscut regizor rus.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.