Astazi, in Parlament, ministrul Sanatatii din Italia, Livia Turco a subliniat necesitatea unei revizuiri a legii avortului, in conditiile in care s-a discut chiar si despre interzicerea intreruperilor de sarcina. Turco s-a referit la incurajarea unui nou program national al sanatatii in care se promoveaza variante alternative moderne, de exemplu utilizarea pilulei RU486, repubblica.it.

Daca in tari ca Franta, Marea Britanie si Elvetia inca din 2006, peste o patrime din populatia feminina recurgea la aceasta metoda contraceptiva, in Italia pilula RU486 este inca experimentata in doar sase dintre regiunile tarii.

Vanzarile pentru pilula avortiva RU486 au atins recordul in Marea Britanie, potrivit publicatiei Times. Zece mii de femei au avortat acasa anul trecut cu ajutorul acestui medicament care poate inlocui chiuretajele. Si in Franta, pilula avortiva RU486 se foloseste pe scara larga, costurile tratamentului fiind acoperite de sistemul de asigurari.

Potrivit site-ului www.sexpert.ro in Romania, medicamentul miracol nu se comercializeaza inca.
Administrarea de RU486 este mai putin riscanta decat metoda oarba, chiuretajul, spun medicii ginecologi, neexistand riscul infectiilor, perforarii uterului sau cel al aparitiei infertilitatii. Mai mult, pastila ar putea fi administrata gravidelor la care se depisteaza feti cu malformatii.