Tribeca Film Festival, eveniment initiat in urma atentatelor de la 11 septembrie, incepe azi la New York, cu proiectii de documentare, filme de scurt si lungmetraj, precum si animatii, ce au loc in sudul Manhattan-ului, unde se aflau cele doua turnuri World Trade Center, transmite AFP.

De pe 23 aprilie pana pe 4 mai vor fi proiectate in salile din cartierul Tribeca, aflat in sudul Manhattan-ului, langa Ground Zero, unde se aflau cele doua turnuri World Trade Center, 120 de pelicule.

Festivalul initiat in ianuarie 2002 de actorul Robert De Niro si de producatoarea Jane Rosenthal, criticati atunci pentru lipsa lor de experienta, s-a transormat intr-un festival international de succes, cu tenta hollywoodiana, prin proiectii ale unor filme pentru publicul larg, dar si ale unor pelicule nominalizate ulterior la Oscar. Inca de la prima editie, festivalul de la Tribeca a reusit sa atraga 150.000 de persoane, in loc de 30.000, cate erau asteptate.

"Ceva s-a intamplat, succesul a fost imediat in acest cartier unde vedem de o parte craterul Ground Zero si de alta Statuia Libertatii, are atata incarcatura simbolica", a spus Peter Scarlet, directorul artistic al festivalului de la editia din 2003. "Festivalurile de la Tribeca si Sarajevo sunt singurele care au aparut ca replica la un act de razboi", a adaugat el.

Festivalul se deschide cu proiectia in premiera mondiala a comediei "Baby Mama", debutul in regie al lui Michael McCullers, tanarul scenarist al ultimelor doua filme din seria "Austin Powers". Filmul, care spune povestea unei femei de afaceri bogate si ceibatare, al carei copil este nascut de o alta femeie, tinteste o pozitie de top in box-office.

Un moment important al evenimentului il va reprezenta proiectia documentarului "Man on the Wire", al britanicului James Marsh, despre artistul Philippe Petit care a traversat in 1974 spatiul dintre cele doua turnuri gemene inainte de a fi oprit de politie. Documentarul a obtinut premiul publicului la festivalul de film independent Sundance, in ianuarie anul acesta.

Editia din 2008 a festivalului va aduce publicului new-yorkez in premiera pelicule precum drama de familie "Trucker", de James Mottern, comedia "Bart Got a Room" cu William H. Macy, thriller-ul "The Caller" si romance-ul "Eden".

Laureatii acestui festival primesc ca premiu, nu numai bani de la sponsori, ci si opere de arta, pentru a "pastra specificitatea new-yorkeza", potrivit lui Peter Scarlet. Cineastul si pictorul Julian Schnabel, al carui film "Le scaphandre et le papillon" s-a bucurat de succes in SUA, va oferi un tablou la aceasta editie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.