Locuitorii din Estul Europei si din unele tari asiatice cer cetatenie bulgara ca sa poata circula liber in UE.

Peste 1.000 de persoane din Moldova, Ucraina si Rusia cer cetatenie bulgara in fiecare luna pentru a obtine dreptul de a se deplasa liber in interiorul UE. Potrivit ziarului „Daily Telegraph“, multi dintre ei sfarsesc prin a se stabili ilegal in Marea Britanie, unde muncesc pe piata neagra.

Statisticile arata ca, in ultimul an, numarul romanilor si al bulgarilor care au intrat in Regatul Unit a crescut cu 77%. Multe dintre aceste persoane sunt insa cetateni non-UE care au obtinut cetatenie bulgara ca sa poata intra pe teritoriul britanic. Majoritatea provin din Moldova, Ucraina si din Rusia. Exista insa si solicitanti din Macedonia sau din state asiatice.

Toti spun ca sunt de origine bulgara si ca intentioneaza sa se mute cu familiile in tara vecina pentru a deschide o afacere. Insa, o data ce au primit cetatenia, cei mai multi dintre ei iau calea Occidentului. Romanii si bulgarii au voie sa viziteze Anglia oricand, ca turisti, insa intampina restrictii aspre pe piata locala a muncii. Asa se explica faptul ca multi dintre cei care ajung in Regat stau clandestin si muncesc fara acte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.