Romania atenteaza la sudul Ucrainei, scrie publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta in editia luni, referindu-se la o declaratie a presedintelui Traian Basescu potrivit caruia, in anumite conditii, sudul Ucrainei ar putea reveni in componenta R. Moldova, arata NewsIn.
Ucraina a ajuns pe neasteptate in centrul unui scandal declansat cu ceva timp in urma intre Romania si Republica Moldova, scrie publicatia rusa in articolul cu titlul "Romanii atenteaza la sudul Ucrainei. Traian Basescu ar vrea sa puna punct in disputa teritoriala privitoare la fostele teritorii romanesti".
Traian Bascescu s-a aratat convins de faptul ca o parte a regiunii Odesa ar trebui sa treaca in proprietatea Chisinaului, scrie publicatia rusa, adaugand ca presedintele roman este cunoscut pentru declaratiile sale referitoare la apropiata revenire a teritoriilor moldovenesti sub controlul Bucurestiului.
Ministerul de Externe ucrainean a cerut explicatii Bucurestiului, noteaza publicatia rusa. Sambata, ministrul de Extene al Ucrainei, Vladimir Ogrizko, a anuntat ca institutia pe care o conduce a cerut partii romane explicatii cu privire la declaratia lui Traian Basescu aparuta in presa, referitoare la o posibila alipire a sudului ucrainean la Republica Moldova. Ogrizko a refuzat sa comenteze cuvintele sefului statului roman pana la primirea acestor explicatii, dar a mentionat ca in acest an Kievul si Chisinaul urmeaza sa semneze Tratatul de frontiera, document care va pune punct speculatiilor privitoare la teritoriile transfrontaliere.

Potrivit publicatie ruse, ministrul ucrainean si-a exprimat regretul pentru faptul ca un asemenea Tratat de frontiera nu este semnat intre Republica Moldova si Romania. Iar refuzul Bucurestiului de a semna cu tara sora Tratatul de frontiera, dar si Tratatul de baza - de prietenie si cooperare - este chiar esenta scandalului care a ajuns deja si la tribunele europene, adauga Nezavisimaia Gazeta.

Publicatia rusa afirma ca la sfarsitul saptamanii trecute in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a fost inregistrata o rezolutie prin care se propune initierea unei proceduri de monitorizare a atitudinii Romaniei fata de Republica Moldova. "Chisinaul incearca sa influenteze oficial, prin intermediul reprezentantilor sai in APCE, conducerea vecinei sale Romania, care declara cat e lumea de mare ca nu exista o asemenea tara - Moldova - ci exista doar o parte a Romaniei Mari, care in curand, in interiorul Uniunii Europene, se va uni cu patria-mama. Ca nu exista limba moldoveneasca, la fel cum nu exista nici popor moldovenesc - exista doar limba romana si poporul roman divizat de Pactul Molotov-Ribbentrop in 1940", mai scrie publicatia de la Moscova.

In ajunul vizitei presedintelui Ucrainei Victor Iuscenko la Chisinau, Traian Basescu i-a acuzat practic pe politicienii ucraineni de intentia de a incerca sa-si reintre in posesia Transnistriei, care pana la Al II-lea Razboi Mondial intra in componenta Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, continua Nezavisimaia. Presedintele roman a declarat ca in Ucraina "exista destule forte care, chiar daca nu la nivel oficial, vorbesc despre revenirea Transnistriei in componenta Ucrainei, dar aceste forte uita de sudul Ucrainei, care in acest caz ar trebui sa revina in componenta Moldovei". Este vorba despre o parte a regiunii Odesa, inclusiv fosta Cetatea Alba, in prezent Blegorod-Dnestrovsk.

Publicatia aminteste ca "romanii nu au semnat nici pana in prezent Tratatul de baza cu Moldova". Basescu considera ca nu este nevoie sa se consfinteasca rezultatele unui pact din timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial, iar Romania a propus tarii vecine sa semneze un Acord, dar cu conditia includerii in textul acestuia a unui punct care condamna consecintele Pactului. "Dar procedand in acest fel, insasi statalitatea Moldovei ar fi pus sub semnul intrebarii", este de parere publicatia rusa.

Potrivit publicatiei ruse, declaratiile presedintelui Romaniei sunt discutate la Kiev. "Declaratiile presedintelui roman nu au nicio baza", este de parere directorul centrului ucrainean de studii politice "Penta", Vladimir Fesenko. Potrivit lui, "in Romania exista de multa vreme dorinta de a smulge o bucata din Ucraina, si acest lucru este bine cunoscut". "Dar practica moderna europeana, inclusiv calitatea Romaniei de membru NATO, nu permit acestor dorinte sa se materializeze", considera analistul ucrainean citat de publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.