Functionarii germani lucreaza de 17 ani la un "puzzle" urias, sortand milioane de bucati de hartie din documentele arhivelor STASI, politia secreta din fosta RDG, in incercarea de a reconstitui dosare, dar munca le va fi usurata simtitor de un nou program informatic, informeaza NewsIn.

Din fericire pentru ei, un sistem informatic special conceput - gratie unei finantari guvernamentale de sase milioane de euro - ii va ajuta in curind sa recreeze numeric si mai rapid aceste dosare.

Distrugerea documentelor a inceput la caderea Zidului Berlinului in noiembrie 1989, autoritatile comuniste incercand sa scape de mai mult de 40 de ani de secrete - denunturi, rapoarte, transcrieri ale interogatoriilor, rapoarte ale spionilor din strainatate.

Functionarii Ministerului pentru Securitatea statului au inceput sa ia la mana dosarele. Asezate in saci, bucatile de hartie urmau sa fie arse, dar "comitetele cetatenilor" au reusit la timp sa puna mana pe 15.500 saci.

Din 1995, angajatii lucreaza aproape de Nuremberg, pentru a reconstitui documentele. Asezati la mese uriase, ei golesc sacii si incep sa adune foaie cu foaie. "In medie, un angajat reuseste sa termine un sac pe an", a spus Joachim Häussler, angajat de biroul pentru arhivele STASI. Sacii contin in medie 3.000 de pagini, rupte in cate 12-15 bucati, iar functionarii au reusit sa reconstituie continutul a circa 400 de saci, adica aproape 900.000 de pagini sau 3% din total. La inceput 30-45 persoane lucrau la acest puzzle, dar "acum nu mai sunt decat noua, deci va dura foarte mult pana al reconstituirea celor 15.500 saci", a spus un alt functionar.

Recurgerea la noua metoda de reconstructie numerica va permite rapiditate si un proces mai sistematic, a explicat Bertram Nickolay, inginer la Institutul Fraunhofer. Acum "un sac din cinci nu poate fi reconstituit manual, pentru ca bucatile de hartie sunt prea mici", a spus Nickolay, subliniind ca unele pagini au fost rupte si in 50-60 de bucati "ceea ce sugereaza ca ele contineau informatii explozive".

Programul, care permite scanarea fragmentelor pe ambele parti pentru compararea formelor, culorilor si caracterelor scrisului sau a ceea ce este tiparit, cv permite rezolvarea "celui mai mare puzzle din lume" in cinci-sase ani, a subliniat Nickolay. "Am invatat multe de la cei care fac aceasta munca manual", a adaugat functionarul, care si-a oferit expertiza Poloniei si Cehiei pentru reconstituirea dosarelor lor. "Circa 90% din continutul fiecarui sac provine de la aceleasi documente, gasim rapid bucatile de hartie care seamana si ce ramane este memorat, pentru a se compara cu noi elemente", a explicat el.

Reconstituiera documentelor a permis identificarea unor fosti colaboratori ai STASI, ca teologul Heinrich Fink, care spiona Biserica si studentii de la Universitatea Humboldt din Berlin. Dupa cderea regimului, el a fost numit rector si apoi ales deputat, dar trecutul i-a fost scos la lumina in 1995, cand i-a fost reconstituit dosarul.

Potrivit unui functionar, multe dintre documentele partial distruse vizeaza ultimii ani ai regimului si mai ales spionajul STASI in strainatate si impotriva disidentilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.