Noul ministru al imigratiei din Spania militeaza pentru fermitate fata de cei patru milioane si jumatate de straini stabiliti in Spania, numar care s-a dublat in patru ani, si spune ca guvernul este dispus sa ajute financiar orice candidat la repatriere, relateaza NewsIn.

Potrivit cotidianului elvetian, autoritatile spaniole vor oferi odata suma intreaga de indemnizatii pentru somaj sau vor acorda microcredite. Pana acum, plecarile erau incurajate cu putin succes, statul neplatind decat biletul de avion si o suma destul de mica. Din 2003, doar 3.700 imigranti au plecat din Spania astfel.

Acum insa situatia este alta. Tara nu mai este un Eldorado, societatile de constructii scad la bursda, jumatate dintre companiile imobiliare s-au inchis, iar imigrantii sunt primele victime. 40% dintre noii someri sunt straini, 52.300 si-au pierdut locul de munca intre septembrie si decembrie 2007.

Circa 600.000 de romani au ajuns relativ de curand Spania si pentru a reveni acasa ei cer salarii mai mari si garantii de la autoritatile romane. In pofida ezitarilor cetatenilor din Est, ministrul spaniol Celestino Corbacho vrea sa favorizeze plecarea imigrantilor care nu au loc de munca. "S-a ajuns la saturatie. Nu mai putem primi imigrantii cu bratele deschise, aceasta noua realitate intensifica sentimentul de insecuritate", a explicat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.