Potrivit unui anunt facut de Statele Unite in decembrie, Corea de Nord a produs in total circa 30 kilograme de plutoniu, cu 20 de kilograme mai putin fata de estimarile americanilor, informeaza NewsIn.

Cotidianul Tokyo Shimbun a declarat, potrivit NewsIn, ca negociatorul-sef nord-coreean, Kim Kye-gwan, l-a informat pe omologul sau american, Christopher Hill, ca tara sa a produs in decembrie circa 18 kilograme de material pentru domeniul nuclear si aproximativ sase kilograme pentru primul si singurul test nuclear subteran, efectuat in 2006.

Cotidianul, care a citat o sursa implicata in negocierile legate de programul nuclear nord-coreean, nu a precizat la ce au fost folosite celelalte sase kilograme.

Statele Unite, care estimeaza ca statul coreean comunist a produs mai mult de 50 de kilograme de plutoniu, a cerut Phenianului sa prezinte o declaratie "completa si exacta" cu privire la activitatile nucleare din trecut si din prezent.

Coreea de Nord a declarat ca a prezentat rapoarte cu privire la activitatile nucleare din trecut, care au fost cerute, insa Statele Unite spun ca Phenianul nu a informat cu privire la niciun transfer de tehnologie nucleara catre alte state, mai ales catre Siria, si nici cu privire la imbogatiera uraniului.

Uraniul imbogatit ar putea asigura Coreei de Nord o alternativa pentru producerea de material pentru arme nucleare, in afara de programul sau bazat pe plutoniu. In a doua parte a negocierilor dintre cele sase state implicate, Statele Unite ar trebui sa p scoata din lista statelor care sponsorizeaza terorismul si din Trading With the Enemy Act.

In a treia etapa a negocierilor, Coreea de Nord ar urma sa isi desfiinteze instalatiile nucleare de la Yongbyon si sa renunte la armele nucleare, in schimbul unor beneficii economice si diplomatice.
Negocierile dintre cele sase tari, printre care se afla Statele Unite, Coreea de Sud, China, Japonia si Rusia, au fost amanate in conditiile in care Coreea de Nord nu prezenta informatii cu privire la activitatile nucleare.

Presedintele american George W. Bush si omologul sau sud-coreea, Lee Myung-bak, care s-au intalnit la Camp David la sfarsitul saptamanii trecute, au avertizat ca, si dupa ce Coreea de Nord face o declaratie completa, informatiile vor trebui verificate. Unii conservatori americani spera sa se ajunga la un acord inainte ca Bush sa se retraga din functie, la inceputul anului 2009.

O echipa americana va purta negocieri la Phenian marti si miercuri in legatura cu modalitatea de verificare a declaratiei care ar putea fi facuta de Phenian in legatura cu programul nuclear, a anuntat Departamentul de Stat, saptamana trecuta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.