Ea cere de asemenea vecinilor Irakului sa acorde mai muot sprijin cabinetului irakian.

Vizita ministrului de externe american, care a fost tinuta secreta pana in ziua in care are loc, survine dupa mai multe saptamani de ciocniri intre armata irakiana si fortele loiale clericului radical Moqtada al Sadr, ciocniri soldate cu sute de morti.

Condoleezza Rice a laudat eforturile armatei irakiene in aceasta operatiune. "Este momentul unei oportunitati pentru Irak, gratie hotararii aratate de premierul Maliki, de conducerea unificata a tarii si a curajului fortelor de securitate. Ramman inca multe de facut in ceea ce priveste reconcilierea nationala si reconstructia Irakului", a spus sefa diplomatiei americane.

Doamna Rice a adaugat ca se prefigureaza formarea unei politici de centru in Irak, la care adera formatiuni siite, sunite si kurde.

Inainte de sosirea ministrului american de externe la Bagdad, clericul Moqtada al Sadr, ale carui forte au cedat integral controlul in orasul Basra, a amenintat ca este gata pentru un conflict deschis cu guvernul irakian daca acesta nu inceteaza ofensiva contra Armatei lui Mahdi.