Un templu budist din Japonia a anuntat ca refuza sa gazduiasca ceremonia de primire a tortei olimpice pe pamant japonez. Calugarii de la templul Zenkoji din Nagano au invocat problemele legate de securitate si de situatia din Tibet.

Organizatorii etapei japoneze a stafetei tortei olimpice au urmarit cu ingrijorare protestele si violentele care au avut loc in alte tari. Iar acum se confrunta cu propriile probleme.

Templul budist unde flacara olimpica ar fi trebuit reaprinsa refuza sa mai gazduiasca acest eveniment.
Calugurii spun ca sunt nemultumiti deoarece autoritatile nu le-au putut garanta in totalitate securitatea si pentru ca situatia din Tibet este ingrijoratoare.

Este posibil ca traseul tortei olmpice sa fie modificat, poate chiar scurtat.

Este de asteptat ca organizatorii sa nu dezvaluie noul traseu pana cand torta nu va ajunge in Japonia, eveniment care ar trebui sa aiba loc peste opt zile.

In jur de trei mii de politisti vor pazi torta olimpica.

Exista, insa, o disputa cu China legata de o eventuala claborare cu fortele de ordine din aceasta tara.
Autoritatile japoneze sustin ca propriile masuri de securitate sunt suficiente, dar China insista sa-si trimita oamenii sai pentru a-i inlatura pe eventualii protestatari.

Trecerea tortei olimpice a provocat proteste violente anti-chineze in mai multe tari, din cauza atitudinii pe care Beijingul o are fata de Tibet.

La Paris, autoritatile au trebuit chiar sa stinga torta si sa parcurga o parte din traseu cu autobuzul pentru a evita violentele.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.