Premierul britanic Gordon Brown s-a declarat convins joi, dupa ce i-a intalnit pe candidatii la Casa Alba, ca relatia cu Statele Unite va ramane puternica, indiferent de invingatorul din alegerile prezidentiale americane din luna noiembrie, relateaza NewsIn.

In cursul unei conferinte de presa comune cu George W. Bush, Brown a declarat ca a fost "incantat" sa ii recunoasca pe cei trei candidati la alegerie prezidentiale - republicanul John McCain si democratii Hillary Clinton si Barack Obama, aflati inca in cursa pentru a obtine investitura partidului lor.

"Sunt convins, dupa ce am vorbit cu fiecare dintre ei (...) ca relatia dintre America si Marea Britanie va ramane puternica, va ramane solida si ne va permite sa facem fata provocarilor din viitor", a spus el.
Brown s-a mai intalnit cu McCain si Hillary Clinton, dar este pentru prima data cand a discutat cu Obama. "Premierul Gordon (Brown - n.red.) si cu mine am vorbit despre angajamentul nostru pentru a consolida alianta transatlantica istorica si despre modurile in care sa infruntam provocarile comune, ca Afganistanul si Irakul, instabilitatea economiei mondiale si necesitatea de a sustine democratia si prosperitatea in Africa", a declarat senatorul de Illinois intr-un comunicat publicat dupa intalnire.
Calificandu-l pe Brown drept un "partener important si crucial pentru Statele Unite", Obama a adaugat ca este nerabdator sa lucreze "cu el in lunile si anii urmatori, pentru a imbunatati relatiile speciale dintre Statele Unite si Marea Britanie".

"Prietenia constanta dintre Statele Unite si Marea Britanie a intarit cele doua popoare de-a lungul istoriei", a afirmat si Clinton intr-un comunicat. "Sunt onorata ca am discutat despre aceasta relatie importanta cu premierul si am incredere ca, in viitor, relatia dintre tarile noastre va continua sa se aprofundeze, in conditiile in care trebuie sa infruntam o serie de provocari mondiale", a adaugat senatoarea, care s-a mai intalnit cu Brown cand acesta era ministru de finante in guvernul lui Tony Blair.
Echipa lui Clinton a precizat ca premierul si senatoarea au vorbit despre razboaiele din Irak si Afganistan, despre China, despre schimbarea climatica si despre economia mondiala.

Si McCain s-a intalnit cu Brown la Londra, luna trecuta. El a fost ultimul dintre cei trei candidati care a fost primit la resedinta ambasadorului Marii Britanii la Washington. Evocand durata campaniei prezidentiale americane, candidatul republican a declarat ca invidiaza uneori sistemul electoral britanic pentru ca este mai rapid. Brown a raspuns zambind ca acest sistem are atat avantaje, cat si inconveniente.

Dornic sa respecte o neutralitate stricta, Brown i-a primit separat candidati, timp de 45 de minute pe fiecare, iar ordinea a fost alfabetica, in functie de prenume. Premierul a prevazut si o pauza de cate un sfert de ora intre discutii, pentru ca cei trei sa nu se intalneasca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.