Dupa Pakistan, flacara olimpica a ajuns ieri in India, tara unde traiesc peste 100.000 de exilati tibetani, in frunte cu Dalai Lama.

Autoritatile au scurtat traseul tortei de la noua la trei kilometri si au desfasurat pe strazi mii de politisti. Cu toate acestea, protestele nu au putut fi evitate.

Pe aeroportul capitalei indiene, torta olimpica a fost primita de ambasadorul chinez si de presedintele Comitetului Olimpic Indian, dar si de numerosi simpatizanti ai Chinei, care s-au intrecut in ovatii.

Autoritatile au luat toate masurile pentru a preveni manifestatiile de protest care au insotit trecerea flacarii olimpice prin Londra, Paris si alte orase occidentale. Traseul celor care au purtat torta a fost restrans la o ruta securizata, iar ora exacta a evenimentului a fost pastrata in secret. Zeci de tibetani au incercat, cu toate acestea, sa opreasca trecerea flacarii olimpice.Politia a intervenit fara menajamente si a folosit sprayuri paralizante iar cei care s-au culcat pe sosea au fost ridicati si imbarcati in dube.

Manifestatiile impotriva Jocurilor Olimpice de la Beijing au fost declansate de reprimarea violenta a revoltei din Tibet, de luna trecuta. Dalai Lama si-a respectat principiile non-violente si a cerut ca desfasurarea Jocurilor sa nu fie tulburata, dar aparatorii drepturilor omului cer boicotarea ceremoniei de deschidere a Olimpiadei. In India, capitanul echipei nationale de fotbal a refuzat, in semn de protest, sa poarte torta olimpica.


Despre autor:

Sursa: Antena3.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.