Presedintele rus Vadimir Putin si-a inceput azi, printr-o discutie cu colonelul Muammar Gaddafi, o vizita de 24 de ore in Libia, dominata de dosarul energetic si de vanzarea de arme, relateaza NewsIn.

discuta despre energie, armament si datoria libiana intr-un "summit istoric"

Imediat dupa sosirea sa, Putin a mers la palatul Bab Azizia, un complex imens unde isi ridica de obicei liderul libian cortul, atunci cand se afla la Tripoli.

Cei doi sefi de stat au inspectat garda de onoare in cursul unei ceremonii organizate in fata unei cladiri distruse de un bombardament american in 1986, in care si-ar fi pierdut viata fiica adoptiva a lui Gaddafi. Colonelul libian si-a condus apoi oaspetele printre daramaturi, pentru a vizita cladirea, inainte de a-l invita in cortul sau, pentru o prima discutie calificata de agentia oficiala libiana JANA drept "summit istoric".

Gaddafi urma sa organizeze apoi un dineu in onoarea presedintelui rus, care a fost insotit de seful diplomatiei Serghei Lavrov si de oficiala din armata si economie, printre care directori de societati petroliere, societati de constructie de infrastructuri si societati gaziere.

Joi este prevazuta o ceremoie de semnare a unor contracte, a anuntat o sursa oficiala libiana, fara a oferi alte detalii.

Agentia rusa Interfax a relatat, la randul sau, despre contracte importante de vanzare de armament catre Libia, unde si gigantul Gazprom incearca sa dezvolte proiecte in sectorul gazier.

Gazprom a castigat in luna decembrie licitatiile pentru trei campuri gazeifere din bazinul Ghadamess, din sudul Libiei. Grupul a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa dezvolte si proiecte comune cu compania italiana ENI in aceasta tara.

Pe agenda discutiilor dintre cei doi sefi de stat se vor afla si contractele de vanzare de armament catre Tripoli, in valoare de aproape trei miliarde de dolari, au anuntat surse din Ministerul rus al Apararii, citate marti de cotidianul de afaceri Vedomosti.

Tripoli va cumpara echipamente militare ruse si va beneficia in schimb de stergerea datoriei sale fata de URSS, care de ridica la 3,5 miliarde de dolari, potrivit surselor.

Si ajutorul acordat de Moscova pentru dezvoltarea "programului nuclear civil" al Libiei se afla pe agenda vizitei lui Putin, a anuntat o sursa de la Kremlin.

Vizita lui Vladimir Putin, cu trei saptamani inainte de expirarea mandatului sau prezidential, a fost anuntata la cateva zile dupa cea a presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, care a mers in Libia in 7 - 8 aprilie.

Kievul depinde de Moscova pentru aprovizionarea cu gaz, dar din cauza relatiilor complicate cu Rusia incearca sa gaseasca noi surse de energie, precum Libia, bogata in hidrocarburi.

Dupa vizita in Libia, Putin va merge joi in Sardinia, unde se va intalni cu Silvio Berlusconi, castigatorul alegerilor legislative desfasurate duminica si luni in Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.