Un deputat al opozitiei de la Kiev l-a acuzat, sambata, pe presedintele Viktor Iuscenko ca este implicat in vanzarea ilegala de rachete de croaziera cu capacitate nucleara catre Iran si China.

Operatiunea, care s-ar fi desfasurat in perioada cand Iuscenko era premier, "nu ar fi fost posibila la un asemenea nivel decat cu acordul premierului in exercitiu", a afirmat deputatul Taras Ciornovil, informeaza Interfax- Ucraina. Iuscenko s-a aflat la conducerea Guvernului ucrainean din decembrie 1999 pana in aprilie 2001, cand a trecut in opozitie, devenind presedinte al tarii la sfarsitul anului 2004, gratie "revolutiei portocalii".

El a recunoscut ca regimul predecesorului sau, Leonid Kucima, a exportat rachete X-55 - denumite AS-15 in nomenclatorul NATO - in cadrul unui fals contract, care mentiona Rusia drept tara destinatara. Potrivit Parchetului ucrainean, sase rachete au fost vandute Iranului, in 2001, si sase Chinei. Nici una dintre aceste arme nu a fost livrata cu focoa-sele nucleare cu care poate fi inzestrata, a precizat Parchetul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.